IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден ръст от почти 18% отчитат продажбите на дребно в САЩ през май

Въпреки това на годишна база показателят е спаднал с 6,1%

17:54 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в САЩ  са отчели рекорден ръст през май, надвишавайки прогнозите двойно, след безпрецедентните спадове през предходните два месеца, след като щатите позволиха на повече търговци да възобновят дейността си.

Обемът на продажбите е нараснал със 17,7% на месечна база след спад от 14,7% през април, информира Bloomberg, позовавайки се на данните от Министерството на търговията, публикувани във вторник. Въпреки това на годишна база показателят е отчел понижение от 6,1% през май. с с

Общото количество на продажбите за периода от март 2020 г. до май 2020 г. е намаляло с 10,5%  спрямо същия период година по-рано.

Продажбите на моторни превозни средства са нараснали с 44,1%, а  приходите от ресторантите са се увеличили  с 29,1%. Заедно тези категории представляват повече от половината от общия ръст на показателя.

Цифрите подсказват, че икономиката се възстановява по-бързо от очакваното, след като през февруари навлезе в най-големия си спад след Голямата депресия. След месеци на престой у дома, американците започнаха да пътуват и пазаруват. Подобрението в условията на пазара на труда през май и подкрепата за доходите на тези, които са загубили работата си по време на пандемията, спомогнаха за ръста в разходите.

„Еха! Майските продажби на дребно отчитат най-голямото си месечно увеличение за ВСИЧКИ ВРЕМЕ, със 17,7%. Далеч повече от прогнозираното. Изглежда днес е ГОЛЯМ ДЕН ЗА ПАЗАРИТЕ НА АКЦИИТЕ И ТРУДА!“, коментира в своя характерен стил в Twitter  президентът на САЩ Доналд Тръмп. t t

Наред с другите категории продажбите на дрехи почти са се утроили на месечна база, докато покупките в магазини за строителни материали са нараснали с 10,9%. От своя страна покупките от онлайн магазини са се повишили  с 9%.

Увеличението на продажбите на автомобили е в съответствие с данните от Wards Automotive Group, публикувани по-рано този месец, които показват 42-процентов ръст в сравнение с предходния месец до най-високото ниво от февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още