IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден спад в германските индустриални поръчки през април

Въпреки това от Бундесбанк прогнозират, че икономиката на страната вече е започнала да се възстановява от коронавирусната рецесия

11:20 | 05.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През април германските фабрики са претърпели рекорден спад в търсенето, подчертавайки силният удар на пандемията върху най-голямата европейска икономика. Обемът на индустриалните поръчки в страната се е понижил с 25,8% на месечна база.  Особено е спаднало потреблението на инвестиционни стоки, като поръчките са намалели с повече от 30%.

Германската икономика е преминала през рецесията от коронавируса и започва да расте отново, заявиха от Бундесбанк, цитирани от Bloomberg.

Въпреки това възстановяването все още е заглушено, тъй като някои ограничения за овладяване на разпространението на пандемията остават в сила, заяви институцията в своите годишни икономически прогнози.  Очаква се през тази година икономиката на страната да се свие със 7,1% и да се възстанови през следващите две години. г г

Повече от 600 000 души вече са загубили работата си, а около 7 милиона са на временна държавна издръжка. Въпреки това Бундесбанк не очаква мащабни дълготрайни щети на пазара на труда от пандемията.

Канцлерът Ангела Меркел представи по-рано тази седмица план за фискални стимули в размер на 130 милиарда евро (148 млрд. долара), фокусирани върху потреблението и инвестиции в инфраструктура. Така общите разходи, планирани от федералното правителство, надвишиха 1,3 трилиона евро - най-много в Европейския съюз.

„Публичните финанси дават значителен принос за стабилизиране на икономиката“, зави управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман. „Допълнителен стимул е подходящ в настоящата ситуация и приветствам пакета“, добави той.

Централната банка на Германия изчислява, че най-новата доза фискална помощ може да увеличи брутния вътрешен продукт с над 1 процентен пункт през тази година.

Европейската централна банка също добави известна подкрепа в четвъртък, като увеличи програмата си за спешни пандемични покупки на активи с още 600 милиарда евро и удължи срока й до средата на следващата година. Въпреки тези усилия институцията прогнозира, че икономиката на 19-членния регион ще се свие с 8,7% през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още