IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордната инфлация помрачава нагласите сред потребителите във Великобритания

Все повече хора се притесняват за личните си финанси и ефекта от инфлационния натиск върху тях

14:37 | 12.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Нагласите на потребителите във Великобритания са спаднали до ново дъно през април, когато мрачното настроение на хората относно личните им финанси се е влошило, показват данните от проучване, цитирано от Ройтерс.

Резултатът отразява натиска, на който са подложени потребителите заради поскъпналата издръжка на живот.

Месечното проучване относно потребителските нагласи на YouGov и на Cebr показа, че индексът на нагласите на домакинствата за финансите им - за миналото и бъдещето - се е свил до най-ниското си ниво, откакто започва да се води проучването преди 10 години.

Данните от предишни проучвания също показваха устойчиво влошаване на очакванията за личните финанси.

Миналата седмица Английската централна банка (АЦБ) предупреди, че тази година икономиката на страната е изправена пред риск от рецесия и двуцифрена инфлация.

Анализ на медията от тогава показа, че хората в Обединеното кралство са по-песимистично настроени относно доходите си и икономическите перспективи за Великобритания спрямо потребителите в другите големи европейски страни.

Индексът на потребителското доверие на YouGov/Cebr се е понижил за пети пореден месец до 102,9 пункта през април - най-ниското ниво от ноевмри 2020 г. За сравнение - през март показателят се е равнявал на 103,9 пункта.

Данни, публикувани по-рано през деня, показаха, че английската икономика неочаквано се е свила в последния месец на първото тримесечие, отбелязвайки понижение от 0,1 на сто.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания е нараснал с 0,8% в първите три месеца на 2022 г. спрямо края на 2021 г. Това е било под прогнозите на Английската централна банка (АЦБ) за 0,9% ръст и под средните очаквания на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за резултат от 1%.

На годишна база БВП отчита повишение от 8,7% в периода януари-март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още