Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Рекордните 7,3 млн. германци са работели на съкратено работно време през май

За разлика от финансовата криза преди десетина години сега те са почти във всички сектори на икономиката

Рекордните 7,3 млн. германци са работели на съкратено работно време през май

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg


Заради причината от коронавируса криза броят на заетите на съкратено работно време през май в Германия е достигнал рекордните 7,3 млн. души, показват оценки на германския институт Ifo.

„Този брой никога не е бил толкова висок", заяви експертът по пазара на труда на Ifo Себастиан Линк във вторник.

„По време на финансовата криза броят на хората на непълно работно време достигна връх от малко под 1,5 милиона през 2009 година“. Първоначално бяха регистрирани дори10,1 милиона служители, но всъщност 71,6 процента от тях са изпратени действително на такъв режим на работа, показва анкета сред хиляда компании.

Още по темата

„За разлика от финансовата криза, когато над 80 процента от служителите по тази програма са били заети в промишлеността, сега тази антикризисна мярка се разпростира в почти всички сектори на икономиката", обясниха от института. Според анализа в сектора на бизнес услугите 2,4 милиона души са били на напълно работно време, което представлява 24,5% от работната сила в този сектор. В производството техният брой е бил 2,2 милиона души или 31% от общата работна сила, а в търговията е бил 1,3 милиона или 29,7%.

В строителството обаче едва 22 хиляди трудещи се са били на съкратено работно време, или само 4,1% от работещите в този сектор.

За останалите сектори на германската икономика, които не са обхванати от проучването, институтът Ifo изчислява, че става въпроса за 1,3 милиона души на непълно работно време или 11,3% от техния общ брой.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Турската лира възстанови част от загубите си за годината през юли