IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните приходи от данъци свиха бюджетния дефицит на САЩ с 1,6 трлн. долара

Към края на април той възлиза на 360 млрд. долара

23:15 | 11.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бюджетният дефицит на американското федерално правителство се е свил с около 1,57 трлн. долара от началото на тази фискална година благодарение на рекордни приходи от силната икономика и забавянето на разходите с отмяната на програмите от пандемичната ера, пише Bloomberg.

Дефицитът е намалял до 360 млрд. долара в седемте месеца от октомври до април 2022 г., сочат данни на министерството на финансите, публикувани в сряда.

Приходите са достигнали 2,99 трлн. долара от началото на фискалната година до момента, спрямо 2,14 трлн. долара година по-рано, подкрепени от силния растеж на заетостта и на заплатите, съобщиха представители на финансовото министерство пред репортери.

Приходите само през април, когато трябва да бъдат подадени данъчните декларации от физическите лица, са възлезли на 864 млрд. долара, най-високото ниво от всеки друг месец в историята.

Разходите са намалели до 3,35 трлн. долара във фискалната година до април спрямо 4,08 трлн. долара година по-рано, подкрепени отчасти от отмяната на помощи за домакинства и компании по време на пандемията.

Финансовото министерство е изразходвало 350 млрд. долара в лихвени плащания по федерален дълг от началото на фискалната година през октомври, със 76 млрд. долара повече спрямо предишния период. Среднопретеглената доходност по дългови ценни книжа е 1,66% към края на април, като почти не се е променила спрямо 1,65% година по-рано.

В същото време финансовото министерство е получило повече приходи от парични преводи, направени от Федералния резерв – 71 млрд. долара от началото на тази година спрямо 49 млрд. долара предходната година.

Представители на финансовото министерство обаче заявиха, че нетните парични преводи от Фед се очаква да намаляват, тъй като ръководителите на централната банка повишават лихвите и следователно тя започва да плаща повече за банкови резерви, съхранявани от централната банка. Свиващият се портфейл с облигации на Фед също ще намали приходите на финансовото министерство с течение на времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още