Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Рекордно ниска безработица в ЕС и България преди удара на COVID-19

В ЕС показателят е останал на най-ниското ниво в историята си

Рекордно ниска безработица в ЕС и България преди удара на COVID-19

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Безработицата в еврозоната е намаляла до най-ниското си ниво за последните 12 години през февруари, само месец преди в цяла Европа да започнат да се въвеждат мерките за ограничаване на коронавируса.

Коефициентът на безработица за 19-те страни, които споделят еврото, е 7,3% през февруари. Това е най-ниското ниво за показателя от март 2008 г., съобщиха в сряда от статистическата служба на ЕС Евростат.

Още по темата

За същия отчетен период безработицата в 27-членния Европейски съюз е била 6,5%, оставайки на най-ниското си ниво в историята на проучването на Евростат.

Сред държавите членки най-ниските нива на безработица през февруари 2020 г. са били регистрирани в Чехия (2,0%), Холандия и Полша (и двете 2,9%).  Най-високите нива на безработица са наблюдавани в Испания (13,6%).

В България коефициентът на безработица през февруари е бил 4,1%. Това е най-ниска безработица в нашата страна от януари 2000 година, откогато Евростат разполага с този тип данни), след като година по-рано (през февруари 2019) нивото на безработица беше от 4,7%.

Ниво на безработица от 4,1% отрежда на България девето място сред всички 27 членове на Европейския съюз, а страната ни е една от 19-те членки на ЕС с безработица, която е по-ниска от средноевропейската.

На годишна база равнището на безработицата е спаднало в 19 държави членки, останало е непроменено в Германия и Португалия и е нараснало в Чехия (от 1,9% на 2,0%), Румъния (от 3,8% на 3,9%), Люксембург (от 5,4% до 5,7%),  Литва (от 6,0% до 6,6%) и Швеция (от 6,6% до 7,2%).  Най-големи понижения на показателя са били регистрирани в Кипър (от 7,5% до 5,8%) и Хърватия (от 7,2% до 6,2%).

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Икономическата активност в еврозоната достигна 15-годишен връх