Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Репо операциите на Фед удариха нулево дъно за пръв път от септември

Така балансът на централната банка на САЩ отчете най-резкия си спад за последните 11 месеца до 6,97 трилиона долара

Репо операциите на Фед удариха нулево дъно за пръв път от септември

Снимка: gettyimages

Сумата на държаните от Федералния резерв на САЩ облигации и други активи се сви за четвърта поредна седмица, като се понижи под 7 трилиона долара, а използването на една от ключовите мерки за ликвидност спадна до нулата. Това е поредният знак, че финансовите рискове от пандемията от коронавирус намаляват.

Общият размер на баланса на Фед е намалял с около 88 млрд. долара до 6,97 трлн. долара към 8 юли в сравнение с 7,06 трлн. долара седмица по-рано, информира Ройтерс, позовавайки се на данни от централната банка, публикувани в четвъртък.

Това e най-големият седмичен спад от повече от 11 години, а основният двигател е балансът на неизпълнените споразумения за обратно изкупуване - или т.нар. репо сделки, който спадна до нула от 61,2 милиарда долара седмица по-рано. За първи път от 10 месеца банките не са прибягвали до Фед за този ключов източник на краткосрочно финансиране.

Още по темата

„В известен смисъл това е краят на една ера“, пишат икономистите Джефрис Томас Симонс и Анета Марковска в изследователска бележка, изпратена в четвъртък следобед.

Фед започна да се намесва на репо пазара в средата на септември, след като недостигът на банкови резерви доведе до рекорден скок на разходите по краткосрочните заеми. През март централната банка засили подкрепата си до безпрецедентни нива, след като опасенията за бързо разпространяващия се коронавируса разклатиха финансовите пазари.

Поемането на репо операциите на Фед намаля през последните няколко месеца, когато пазарите се стабилизираха и централните банкери осигуриха по-голяма ликвидност чрез масивни покупки на ценни книжа и ипотечни ценни книжа.

Централната банка също промени  репо операциите си през юни, за да ги направи малко по-скъпи, позиционирайки ги като повече от резервен ход. Това изглежда подтиква банките да намерят частни контрагенти за нуждите от репо.

Централните банкери обещаха да продължат да наблюдават финансовите условия и да предлагат повече подкрепа, ако е необходимо.

„Те искат да бъдат визирани като доставящи повече от достатъчно за системата и ще сгрешат с това“, казва Кати Бостянчич, главен икономист от Oxford Economics.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
1
 
3
julian12 до: pioner
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Имаш право, но икономикана изобщо не е замряла. Вчера говорих с двама приятели единият се занимава с имоти, а другия с продажба на електроника. Доста добре се движат сделките според тях.
1
 
0
 
2
фиг.1 до: pioner
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Това е нещо ново, че икономиката няма нужда от повече пари. Но свободни пари все пак има, тъй че според теб къде ще се налеят?
0
 
3
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Това може да означава и, че икономиката е толква замряла и просто няма движение и съответно нужда от пари.

Още от Новини
Графика на деня: Инфлацията в САЩ се повиши до най-високо ниво от 1992 г.