IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Репо пазарът в САЩ продължава да изпитва трудности

Той осигурява най-голяма част от необходимата ликвидност за посрещане на ежедневните оперативни нужди на икономическите субекти

17:50 | 23.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Пазарът на заеми със споразумения за обратно изкупуване, възлизащ на 2,2 трилиона долара - част от вътрешното функциониране на американската финансова система – продължава да се изправя пред сериозни предизвикателства, посочва Ройтерс в свой материал.

Пазарът на репо сделките изпита за първи път затруднения през септември, тъй като търсенето на средства за изплащане на лихвите по държавни облигации и заплащане на корпоративните данъци изчерпаха предлаганото количество заемни средаства.

Лихвените проценти на паричните пазари в САЩ достигнаха до 10% за някои репо заеми, което ги направи повече от четири пъти по-високи от лихвените проценти на Фед.

От септември Федералният резерв на Ню Йорк предлага ежедневни операции, при които вкарва ликвидност на пазара за овърнайт кредитите, в допълнение към честите предложения на дългосрочни заеми. Това е първата голяма пазарна намеса на Фед от финансовата криза от преди повече от десетилетие.

Това помогна на пазара да премине през още един период на плащания на корпоративен данък и разплащанията по държавните облигации сравнително лесно през този месец.

Репо операциите на Фед се извършват само с големи дилъри, като банките от своя страна прехвърлят ликвидност на своите клиенти.

Но към края на годината банките може да са по-малко склонни да отпускат тези заеми, което би могло да постави кредитополучателите в затруднено положение.

Защо е важен репо пазарът?

Репо пазарът е в основата на голяма част от американската финансова система, като помага на банките, компаниите и инвеститорите, осигурявайки им ликвидност за посрещане на ежедневните им оперативни нужди.

При репо сделки кредитополучателите залагат държавни облигации и други висококачествени ценни книжа като обезпечение за получаване на заем, често с матуритет един ден. На следващия ден те погасяват заемите плюс това, което обикновено е номинална лихва и получават обратно облигациите си.

Лихвеният процент, начислен по репо сделки, обикновено остава в близост до основния лихвен процент на Фед.

Но когато инвеститорите изпитват страх от кредитирането, както се наблюдава по време на световната кредитна криза, или когато в системата просто няма достатъчно резерви или парични средства за отпускане на кредити репо лихвеният процент нараства в пъти над федералния лихвен процент.

Има ли проблем с нивото на резервите на банката?

Намаляването на свръхбанковите резерви, парични средства над задължителните резерви, държани във Фед, които могат да бъдат предоставени за отпускане на заеми, също допринесе за притесненията през септември. JPMorgan специално намали паричните средства, които държи на депозит във Фед, с 57% тази година.

В края на финансовата криза, след като Фед намали лихвите до почти нула и купи над 3,5 трилиона долара облигации, банките натрупаха масивни резерви.

Но това ниво на банкови резерви, което достигна 2,8 трилиона долара, започна да спада, когато Фед започна да повишава лихвените проценти в края на 2015 г. Резервите започнаха да спадат още по-бързо, когато централната бака започна да намалява размера на своя облигационен портфейл около две години по-късно.

За да обърне този спад, Фед възобнови програмата си за изкупуване на държавни облигации през октомври. Когато Фед купува ценни книжа от банка, той кредитира резервната сметка на банката, което увеличава резервите в системата.

За да се намали рискът от по-нататъшни смущения, някои участници на пазара казват, че очакват Фед да създаде постоянен репо инструмент.

Председателят на Фед Джером Пауъл каза този месец, че служителите на институцията са силно ангажирани със запазването на спокойствието на паричните пазари до края на годината. Той каза също, че създателите на паричната политика са отворени за предложения за адаптиране на надзорните и регулаторни практики по начин, който не засяга безопасността и стабилността на банковата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още