IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Република Южна Африка изпадна в рецесия за втори път за последните две години

Президентът на страната Сирил Рамапоса обеща да даде тласък на икономиката като насърчи чуждестранните инвестиции

15:22 | 04.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Република Южна Африка обяви днес спад на брутния си вътрешен продукт (БВП) с 0,7 на сто за второ поредно тримесечие, което я поставя технически в състояние на рецесия за втори път в рамките на две години, което е признак за хронична слабост, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според статистическата служба на РЮА БВП на най-развитата промишлено икономика на континента се е свил с 0,7 на сто през второто тримесечие на 2008 година след спада с 2,6 на сто (коригирани данни) през първото тримесечие.

Понижението с 0,7 на сто се дължи на отслабването на активността в земеделието, транспорта, търговията и производствените и обществени сектори, отбелязва статистическата служба.

В същото време мините, финансите, недвижимите имоти и услугите са били основни двигатели на растежа.

РЮА от години се бори с вял растеж и рекордна безработица от 27,7 на сто. Растежът й за 2017 година е 1,3 на сто (+0,6 на сто през 2016 година) и анализаторите очакват покачване на БВП с 1,8 на сто през 2018 година.

Страната преживя шестмесечен период на техническа рецесия в края на 2016 и началото на 2017 година.

Президентът Сирил Рамапоса, който оглави страната през февруари на мястото на Джейкъб Зума, обеща да даде тласък на икономиката, по-специално като насърчи чуждестранните инвестиции, а също и да изкорени корупцията, разяждаща страната

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Какво е това РЮА бе, неграмотници!Да сте чували случайно за ЮАР?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още