IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ревизираните данни за БВП на САЩ показват слабо свиване

Има признаци обаче, че икономическият растеж се ускорява през второто тримесечие

16:45 | 24.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на САЩ се е свила леко през първото тримесечие на годината в резултат на лошите метеорологични условия, силния долар, съкращенията на разходите в енергийния сектор и проблемите на пристанищата на Западния бряг, съобщава Ройтерс.

Има признаци обаче, че икономическият растеж се ускорява през второто тримесечие, след като тежките снеговалежи и споровете около пристанищата вече не са фактор. Търговците на дребно отчитат силни продажби през май, а работодателите наемат повече хора. Жилищният сектор също става все по-стабилен.

Министерството на икономиката съобщи в сряда, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е отбелязал спад с 0,2% на годишна база за периода от януари до март вместо с обявените през миналия месец 0,7%.

Сравнително по-силният от очаквания темп на потреблението на домакинствата е причина за голяма част от положителната тенденция. Потреблението на домакинствата, които формира повече от две трети от щатския БВП, бе ревизирано нагоре до ръст от 2,1% на годишна база от 1,8%.

След като личните спестявания са се повишили с около 720,2 млрд. долара, темпът на потреблението на домакинствата може да се ускори през второто тримесечие.

Ревизираният в положителна посока износ, който бе неутрализиран от по-високия износ, остави все още голям дефицит, който свали почти 2 процентни пункта от БВП.

Ревизията на БВП е в съответствие с прогнозите на икономистите. Икономиката се е разширила с 2,2% през четвъртото тримесечие от миналата година.

Отчетеният спад в производството през първите три месеца обаче вероятно не отразява реално състоянието на икономиката. Според анализаторите, включително тези в клона на Федералния резерв в Сан Франциско, проблем с механизма, използван от правителството за изравняване на данните от сезонните колебания, също допринася за намаляване на реалните стойности на БВП.

Икономистите твърдят, че сезонните корекции не премахват напълно сезонните модели, оставяйки „остатъчна“ сезонност. Правителството заяви през миналия месец, че е запознато с потенциалния проблем и се опитва да го реши преди годишната ревизия на БВП през юли.

От гледна точка на приходите икономиката на страната се е разширила с 1,9% през първото тримесечие в сравнение с обявените по-рано 1,4%. Вътрешното търсене също е ревизирано с четири десети от един процентен пункт до 1,2%.

Бизнесът е акумулирал малко повече запаси от прогнозираните, което може би означава, че компаниите ще имат малък стимул да продължат да трупат резерви през текущото тримесечие. Запасите за първото тримесечие са ревизирани в посока нагоре до 99,5 млрд. долара спрямо 95 млрд. долара, с което формират 0,45% процентни пункта от БВП.

Корпоративните печалби след данъците през първото тримесечие са били малко по-слаби от очакваното. Оценките на печалбата след данъците заедно с оценката на запасите и потреблението на капитал са ревизирани, показвайки спад от 8,8% вместо очакваните 8,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още