Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Рязко влошаване на доверието в световната икономика

Барометърът на германския институт Ifo спада значително през лятото

Рязко влошаване на доверието в световната икономика

Снимка: Ройтерс

В продължение на повече от година икономическите експерти от цял свят поддържаха високо доверие, но сега то до голяма степен се свива предвид ескалиращия търговски спор.

Барометърът на Международния икономически климат, изчислен от германския институт Ifo, спадна от 16,5 до само 2,9 пункта през третото тримесечие. Институтът интервюира 1200 експерти от 120 държави всяко тримесечие, а последните данни се базират на проучване от юли.

Ключовата цифра на Ifo може да приема стойности от минус 100 до плюс 100. Това показва, че сегашната стойност от 2,9 е все още е относително добра, но от второто тримесечие на 2017 г. насам винаги е била доста над нивото от десет пункта и дори цели 26 пункта през първото тримесечие на 2018 г.

„Световната икономика се движи с вдигната ръчна спирачка", казва ръководителят на Ifo Клеменс Фюст. Ако навлезем в детайли, експертите оценяват настоящата ситуация със 17,5 пункта - все още много добър резултат, макар и не чак еуфоричен. Очакванията за близкото бъдеще, от друга страна, спадат рязко и сега са на минус 10,6 пункта. Това е най-ниското ниво от края на 2011 г., каза Фюст.

Още по темата

Икономическият климат се влошава в почти всички региони. Както оценката на сегашната ситуация, така и очакванията спадат в Европейския съюз, азиатските нововъзникващи и развиващи се икономики, включително в Китай и Латинска Америка. В САЩ перспективите също са по-песимистични, но оценката на сегашната ситуация се подобрява.

„Развитието на световната търговия се характеризира със сегашния спор за митата, особено между САЩ и Китай, по-голямата част от експертите сега очаква по-нисък износ през следващите месеци", казва Фюст. Заедно с това прогнозират глобална инвестиционна активност също спада значително. Респондентите също така очакват стагнация и в частното потребление.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
8
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Един лъч надежда , че на всички постепенно ще им дойде акъла .

Още от Новини
Американците харчат повече в интернет магазините, отколкото в ресторантите