IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък обратен завой – азиатските страни облекчават своята парична политика

По-слабият долар и по-ниските цени на петрола изиграха важна роля в обрата към решения за понижаване на лихвите

10:37 | 20.02.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Забавянето на растежа на световната икономика и засилването на напрежението върху бизнеса от продължаващата вече почти година търговска война между САЩ и Китай насочват централните банки от Япония до Австралия към облекчаване на паричната политика, правейки забележителен обратен завой, съобщава Ройтерс. 

В края на миналата година дебатът в Япония беше фокусиран върху недостатъците от печатането на пари, докато Австралийската централна банка беше категорична, че следващата вероятна промяна в процентите ще бъде именно тяхното повишаване.

Очакваше се разпродажбата на валута на развиващите се пазари да принуди икономиките на Индия, Индонезия и Филипините да затегнат своята парична политика.

Но това така и не се случи.

По-слабият долар и по-ниските цени на петрола изиграха важна роля в обрата към решения за понижаване на лихвите.

Основният двигател за Азия в това отношение остава Китай, който започна тази година с влошени икономически данни, причинявайки дезинфлация в региона.

Миналия месец Федералният резерв на САЩ прие по-предпазлив подход в своята парична политика, с което сигнализира, че затягащият цикъл от повишаване на основните лихви вече е към своя край.

„Очевидно централните банки са намират в състояние на преосмисляне на своята политика“, заявява Пиюш Гупта, главен изпълнителен директор на DBS Group Holdings, базирана в Сингапур.

С изключение на Филипините, които също са свидетели на бърза дезинфлация, всички основни азиатски икономики са изправени пред нива на инфлацията, които са по-ниски от целите на техните централни банки.

Във вторник гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода заяви, че банката е готова да увеличи стимулите, ако рязкото поскъпване на йената навреди на икономиката и ценовите цели.

Същият ден гуверньорът на Филипинската централна банка Дива Гуинигундо каза, че ще облекчи паричната политика, ако нивото на ликвидност в страната не е достатъчно, за да отговори на икономическия импулс.

Същата централна банка повиши 5 пъти лихвените проценти на Филипините през изминалата година.

Индийската централна банка, от своя страна, понижи лихвените проценти по-рано този месец, a анализаторите очакват нов спад в скоро време.

Индонезия е единствената от трите големи икономики с дефицит по текущата сметка, за която не се предвижда промяна в паричната политика, след като повиши шест пъти лихвите през 2018 г.

На този етап икономистите не предвиждат повече от едно понижение на лихвите в която и да е страна от Азия, но всичко ще зависи от това как се представя икономиката на Китай, както и от завършека на търговските преговори с Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
pinoccio
преди 5 години
ФЕД бил предпазлив. Защо остава в сянка как Тръмп скочи на ФЕД и им каза, че ще ги подмени всичките с меринджеи от Столипиново, ако вдигнат лихвата? След такова наводняване с пари от QE следва вдигане на лихвите, иначе светът остава като оризище. Кой ще ги обере сега тия пари? Взетите кредити се облагодетелства от тази ситуация, задълженията - също. Интересното е, че цените си растат без да бъдат пипани лихвите. Дезинфлацията е само на хартия, колкото да изпълнят формулите за връзката между инфлацията и лихвите. Това е някакъв "New Deal" по тръмповски. На Рузвелт беше социалистически, този не знам какъв е - сигурно търси кинти за Стената. Да викне китайците да преместят тяхната на мексиканската граница - това със сигурност ще задвижи световната икономика. Докато ги търкалят тия камъни, от ФЕД ще гледат като Флинтстоун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
Няма хиперинфлация. Виж в Япония, колко десетки години лихвите са отрицателни и растежа е по нанадолнището. Ефекта от ниски лихви и евтини пари, от Централните банки, кара хората да спестяват вместо да харчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Valentin13
преди 5 години
ха-ха, дори аз, редовно хвалещ Тръмп и политиките му, съм силно обезпокоен докъде достигна зависимостта на света от САЩ и от долара. Китай се ерчеше много, сега седна да преговаря и дори се помолва отвреме навреме. Даймлербенцовете им трепери под кратата, дали Тръмпича ще нахвърля малко мита. Айатоласите и те ербап, ама искат пари оттук оттам. Тогава да вземе целия свят да участвува в американските избори, що само Тексаските фермери да управляват света. Хубаво го беше замислил Император Владимир Последни, но акъл не му достигна, иначе аха да стане. Така че бай-бай корпоративен свят, време е за малкия красив, истински, семеен бизнес. Там борсите не важат. А то и това иска и Тръмпича.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Gold Zombie
преди 5 години
Хиперинфлация, хей здравей !!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още