IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък скок на индекса за икономическите очаквания в Германия

За еврозоната индексът също отчита съществено подобрение, но показателят за настоящата систуация и в двата случая се е повишил минимално

16:26 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Рязък скок на индекса за икономическите очаквания в Германия

Индексът на икономическите очаквания на германския Център за европейски икономически изследвания (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung – ZEW), които измерва доверието на инвеститори и анализатори, нарасна по-рязко от очакваното през декември, предаде MarketWatch, като се позова на съобщение на институцията.

Индексът нарасна до 6,9 пункта, докато през ноември отчете -15,7 пункта. Очакванията на анализаторите бяха за подобрение само до -11,4 пункта.

Това е 7-месечен връх за индекса, който се завръща на положителна територия за пръв път от май тази година. Нива над нулата отразяват оптимизъм, докато отрицателни стойности показват очакванията за неблагоприятни тенденции сред инвеститорите.

Индексът на настоящата ситуация обаче е останал почти без промяна през декември, напредвайки с едва 0,3 пункта до 5,7 пункта.

„Макар че забавянето на икономическата активност ще продължи до началото на 2013 г., на Германия няма да се наложи да посреща рецесия. Това ще се случи обаче, само ако кризата в еврозоната не се задълбочи отново“, заяви президентът на ZEW Волфганг Франц.

От друго съобщение на институцията стана ясно, че индексът за икономическото доверие в Европа е нараснал през декември с 10,2 пункта до 7,6 пункта през ноември.

Очакванията на анализаторите бяха за ръст на показателя до 0,1 пункта. И тук индексът за настоящата ситуация се променя слабо – до -79,9 пункта от -80,3 пункта през предходния месец.

След публикуването на информацията еврото продължи поскъпването си спрямо долара, като днес напредва с 0,22% до 1,2968 долара за евро.

Новината се отрази положително на европейските борси: френският индекс CAC 40 се повишава с 0,67% до 3 636,19 пункта, в Германия DAX 30 печели 0,58% до 7 574,81 пункта, а британският индекс FTSE 100 прибавя 0,09% до 5 927,05 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още