IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Кларида: Фед може да спаси САЩ от дефлацията

Според него в момента в страната се забелязва дезинфлация

17:49 | 13.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ричард Кларида. Снимка: Bloomberg</p>

Ричард Кларида. Снимка: Bloomberg

Ударът на коронавируса върху американската икономика няма да тласне страната към дефлацията, като се има предвид отговорът на Федералния резерв и силата му да направи каквото е необходимо, заяви заместник-управителят на Фед Ричард Кларида, цитиран от Ройтерс.

„Търсенето се влияе много неблагоприятно. По скоро имаме дезинфлация. Не мисля, че е дефлация. Мисля, че имаме инструментите, за да предпазим икономиката от дефлация“, каза Кларида в интервю за телевизия Bloomberg.

Разграничението е важно. Фед си поставя за цел ниво на инфлация от 2%, а периодът на дезинфлация, когато цените все още нарастват, но с по-бавни темпове, означава отдалечаване от тази цел.

Дефлацията от друга страна се отнася до хроничен проблем, при който стоките и услугите всъщност стават все по-евтини и е свързан с по-тежки икономически епизоди като Голямата депресия. Когато цените спадат, те обикновено са последвани от заплатите, а тогава домакинствата намаляват разходите си.

Кларида отбеляза, че анализаторите отначало са разглеждали коронавируса като потенциален шок за световните вериги на доставки поради въздействието му върху китайското производство. Вместо това заразата нанася удар върху търсенето, но Кларида изрази увереност, че Фед има силата да се противопостави на негативното въздействие.

„Винаги съм смятал, че ако бъдем ударени, ще бъде шок за съвкупното търсене и това е точно така“, каза той. „Опитваме се да компенсираме това с програми, които включват кредитиране на по-малки предприятия и държавни власти“, каза Кларида.

Фед също така намали лихвите си почти до нула и всички разговори за увеличението им „ са много далеч в бъдещето", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Неграмотен, обясни на четящите, какво е БИЛЬОНИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
CGY
преди 4 години
Да, като ги вкара в близка до или двуцифрена инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 4 години
Като как ще стане това спасение на САЩ от ФЕД?С вкарване в системата на БИЛЬОНИ ДОЛАРИ ЛИ?!Ако продължават все така тоалетната хартия ще е по ценна и търсена от тези виртуални пари не ставащи и за задни цели.НА СРИВАЩИЯТ СЕ АМЕРИКАНСКИ ФИНАНСОВ ПАЗАР в момента има само един играч - ФЕД. Останалите играчи бягат от него като от заразен с КОРОНА ВИРУСА. Хубава държава беше АМЕРИКА , но за съжаление някои я превърнаха в КАЗИНО за залагания и печалби. Нищо от 2008 година до сега не е променено. Системата е същата и поведението е същото. ДА СИ ПРИЗНАЯ - не вярвам в чудеса. ДЕПРЕСИЯТА в която влезна САЩ ще помете не само него , но и цялата световна финансова система и икономика. УТРЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още