Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ричард Кларида: Покачването на инфлацията е само краткосрочно явление

Краткосрочните перспективи за пазара на труда изглеждат по-несигурни от перспективите за икономическа активност, изтъква зам.-управителят на Фед

Ричард Кларида: Покачването на инфлацията е само краткосрочно явление

Заместник-управителят на Федералния резерв на САЩ Ричард Кларида. Снимка: Bloomberg L.P.

Заместник-управителят на Федералния резерв на САЩ Ричард Кларида призна, че е изненадан от скока на потребителските цени през април, но изтъкна, че повишението на инфлацията ще се окаже до голяма степен краткотрайно, съобщава Bloomberg.

„Данните за инфлацията на годишна база напоследък показват увеличение и вероятно това ще продължи и занапред преди да се смекчи по-късно през годината“, изтъкна Кларида по време на срещата на Националната асоциация за бизнес икономика. „Очаквам обаче инфлацията да се върне към, или може би да надвиши малко, нашата цел от 2% през 2022 и 2023 г.“, добави той. 

Още по темата

Потребителските цени в САЩ отчетоха най-големия ръст през април от 2009 г. насам, като увеличението на годишна база достига 4,2% на фона на рекордното покачване на цените на употребяваните автомобили, съобщи по-рано Министерството на труда.

Според Кларида инфлацията се ускорява от базовите ефекти - текущите нива на цените са повишени в сравнение с понижените данни преди година, когато американската икономика на практика беше затворена,  докато властите се отпиваха да овладеят разпространението на Covid-19.

Увеличено търсене

„Налице е увеличено търсене в икономиката“, посочи Кларида, добавяйки: „Може да отнеме известно време, докато предлагането се повиши до темпа на търсенето“.

Той повтори, че Фед е готов да действа, ако инфлацията или инфлационните очаквания се повишат до нежелани нива.

„Ако видим доказателства, че съществува риск от постоянен подем в инфлационните очаквания, не бихме се поколебали да използваме нашите инструменти, за да компенсираме това“, изтъкна Кларида.

И все пак той допуска, че Фед все още е далеч от намаляването на огромния стимул, който предоставя в подкрепа на икономиката.

„Икономиката остава далеч от целите ни и вероятно ще отнеме известно време, за да бъде постигнат значителен напредък“, коментира още Кларида.

Понастоящем Фед купува активи на стойност 120 млрд. долара месечно и се ангажира да поддържа този темп, „докато не бъде постигнат съществен по-нататъшен напредък“ към целите за максимална заетост и 2% средно ниво на инфлация.

Кларида гледа оптимистично относно перспективите за икономиката, като заяви, че очаква тя да "набере скорост" през тази година.

Но подобно на други експерти, той посочи, че е бил изненадан от по-малкото от очаквано увеличение на работните места през април.

„Краткосрочните перспективи за пазара на труда изглеждат по-несигурни от перспективите за икономическа активност“, каза той.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
zelka007 до: ing5rov
преди 1 месец
нед.ъгъв и кра.став сп.ерм.оядец ... некой с теб нещо да комуникира , а ... ?! задържай в себе си и единствено за себе си ол.иго.френичните си фантазии ... бе.би.л мъ.рляв ...
2
 
0
 
3
ing5rov до: zelka007
преди 1 месец
мхм ... а ти си въртяла масури в някой институт ...
3
 
1
 
2
zelka007 до: дядя Вова
преди 1 месец
некои са го строили , а ти си пишел псалми като партиен секретар в скътана канцеларийка до директорският кабинет и близо до работническият стол за хранене ... както сега ... :)))
1
 
5
 
1
преди 1 месец
Ричард Кларида: Покачването на инфлацията е само краткосрочно явление Когато строяхме социализЪма всички препятствия бяха само временни.Мдам !!

Още от Новини
Графика на деня: Инфлацията в САЩ се повиши до най-високо ниво от 1992 г.