IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Riksbank: Можем да понижим лихвите под 0%, но това не е необходимо сега

Централната банка на Швеция ще продължи да купува държавни и ипотечни облигации до края на септември 2020 г.

13:54 | 28.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Швеция заяви, че може да се наложи да намали лихвите си под нулата, тъй като кризата, предизвикана от Covid-19, изисква извънредни мерки за подкрепа на икономиката, предава Bloomberg.

Засега банката остави основната си лихва на ниво от 0%. „Не е изключена обаче възможността лихвеният процент да бъде намален по-късно, ако това се счита за ефективна мярка за стимулиране на търсенето и подпомагане на развитието на инфлацията във фазата на възстановяване“, казва се в изявление на институцията, публкувано във вторник. ш ш

Банката заявява, че "ще продължи да купува държавни и ипотечни облигации до края на септември 2020 г."

„Въпреки че бъдещото икономическо развитие е изключително несигурно, по всичко личи, че ще е необходимо стимулиране на паричната политика под формата на ниски лихви и голямо количество ликвидност в обозримо бъдеще. Комбинацията от мерки, които се считат за подходящи, постоянно се оценява и ще бъде приспособена към икономическото развитие “, казват от Riksbank.

Управителят Стефан Ингвес многократно отхвърля необходимостта от връщане към отрицателни лихви. Вместо това най-старата централна банка в света драстично разшири съществуващата програма за изкупуване на облигации и създаде евтини банкови заеми, за да предотврати кредитна криза.

Нежеланието на Riksbank да последва дълбоките намаления на лихвените проценти, направени от други централни банки, създаде глобален дебат относно най-добрия отговор от паричната политика на настоящата криза.

Робърт Бергквист, главен икономист в SEB AB, заяви, че изявлението на институцията потвърждава, че Riksbank "не харесва" отрицателните лихвени проценти. 

Швеция вече се откроява с цялостния си подход към Covid-19, който беше по-спокоен, отколкото в други страни. Въпреки че сега смъртността в страната е по-висока от другаде в Скандинавия, тя е доста под нивата в САЩ и Италия. Нещо повече, решението на Швеция да избегне тотално блокиране може да предпази икономиката й от затрудненията, с които се сблъскват другите страни, според HSBC. ш2 ш2

Във вторник Riksbank заяви, че очаква икономиката на страната да се свие с 6,9% през тази година. БВП обаче може да се понижи и с 9,7% при развитие на най-лошия сценарий, казаха от банката.

„Прогнозата на централната банка за курса на лихвите сигнализира, че те ще останат непроменени до февруари 2021 г.“, казва Йохана Янсон от Bloomberg Economics. „Дори продължителен спад в икономиката може да не принуди централната банка да се върне към отрицателните лихвени проценти, според нас“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още