IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Розенгрен: Фед се нуждае от време, за да прецени ефекта на търговската война

Не е ясно дали ескалиращата търговска война и последващата реакция на финансовите пазари ще навредят на американската икономика, смята банкерът

18:58 | 14.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ разполага с всички инструменти, от които се нуждае, за да реагира адекватно на последиците от търговската война с Китай, заяви членът на Фед Ерик Розенгрен. Тези инструменти включват и намаляване на лихвените проценти, ако се стигне до забавяне на икономиката, каза още ръководителят на централната банка на Бостън.

Но Розенгрен не предполага непременно, че подобен ход е необходим, защити се банкерът и посочи, че настоящата позиция на Фед не се нуждае непременно от промяна. 

Същевременно той заяви, че е твърде рано да се каже дали ескалиращата търговска война и последващата реакция на финансовите пазари ще продължат достатъчно дълго, за да навредят на американската икономика и да се наложи промяна на паричната политика, предава Bloomberg.

„Малко е преждевременно да се мисли за перспективата за икономиката", каза Розенгрен в интервю в понеделник в Бостън. „Това е временно увеличение на митата върху вносните стоки, чието пълно въздействие ще се случи на 1 юни. Дори не знаем дали ще има споразумение между сегашната дата и края на този месец", каза той.

Американските акции и цените на суровините се сринаха в понеделник, след като Китай отвърна с по-високи мита за редица американски стоки в отговор на факта, че през миналата седмица САЩ удариха с наказателни мита китайския внос за 200 млрд. долара.

Розенгрен признава, че ако се запазят новите мита, те в крайна сметка могат да окажат влияние върху растежа и да допринесат за по-висока инфлация. Повишават се не само цените на много вносни стоки, но компаниите, които се конкурират с производителите на тези стоки, могат да се възползват от ситуацията, за да повишат цените си, казва той. Много фирми, които произвеждат стоки в САЩ, вече са подложени на натиск да увеличат цените поради повишаването на заплатите на фона на най-ниските нива на безработица в страната от почти 50 години насам.

„Това потенциално е упорита тенденция, особено на един стеснен пазар на труда, където способността да се повишават цените в тази среда може да бъде по-голяма, отколкото в среда, в която имаме много по-голяма слабост на пазара на труда“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още