Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Розенгрен: Фед се нуждае от време, за да прецени ефекта на търговската война

Не е ясно дали ескалиращата търговска война и последващата реакция на финансовите пазари ще навредят на американската икономика, смята банкерът

Розенгрен: Фед се нуждае от време, за да прецени ефекта на търговската война

Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ разполага с всички инструменти, от които се нуждае, за да реагира адекватно на последиците от търговската война с Китай, заяви членът на Фед Ерик Розенгрен. Тези инструменти включват и намаляване на лихвените проценти, ако се стигне до забавяне на икономиката, каза още ръководителят на централната банка на Бостън.

Но Розенгрен не предполага непременно, че подобен ход е необходим, защити се банкерът и посочи, че настоящата позиция на Фед не се нуждае непременно от промяна. 

Още по темата

Същевременно той заяви, че е твърде рано да се каже дали ескалиращата търговска война и последващата реакция на финансовите пазари ще продължат достатъчно дълго, за да навредят на американската икономика и да се наложи промяна на паричната политика, предава Bloomberg.

„Малко е преждевременно да се мисли за перспективата за икономиката", каза Розенгрен в интервю в понеделник в Бостън. „Това е временно увеличение на митата върху вносните стоки, чието пълно въздействие ще се случи на 1 юни. Дори не знаем дали ще има споразумение между сегашната дата и края на този месец", каза той.

Американските акции и цените на суровините се сринаха в понеделник, след като Китай отвърна с по-високи мита за редица американски стоки в отговор на факта, че през миналата седмица САЩ удариха с наказателни мита китайския внос за 200 млрд. долара.

Розенгрен признава, че ако се запазят новите мита, те в крайна сметка могат да окажат влияние върху растежа и да допринесат за по-висока инфлация. Повишават се не само цените на много вносни стоки, но компаниите, които се конкурират с производителите на тези стоки, могат да се възползват от ситуацията, за да повишат цените си, казва той. Много фирми, които произвеждат стоки в САЩ, вече са подложени на натиск да увеличат цените поради повишаването на заплатите на фона на най-ниските нива на безработица в страната от почти 50 години насам.

„Това потенциално е упорита тенденция, особено на един стеснен пазар на труда, където способността да се повишават цените в тази среда може да бъде по-голяма, отколкото в среда, в която имаме много по-голяма слабост на пазара на труда“, каза той.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Какво да очакват пазарите през новата седмица?