IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Япония може да изпрати валутните войни на нов етап

Слабата йена ще накара ЕЦБ да прибегне до количествени улеснения, смята икономистът от Нюйоркския университет

13:35 | 06.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рубини: Япония може да изпрати валутните войни на нов етап

Решението на Японската централна банка (ЯЦБ) през октомври да разшири стимулите за икономиката може да доведе до нов етап от валутни войни, посочи икономистът от Нюйоркския университет Нуриел Рубини, цитиран от Bloomberg.

"Вътрешното търсене в развитите икономики е слабо и единственият начин да се развива икономиката е да се отслаби валутата, за да се повиши нетният износ", отбеляза Рубини.

По думите решението на ЯЦБ вече е предизвикало реакция в цяла Азия "От Корея до Малайзия и Тайланд... Дори и Китайската централна банка наскоро намали лихвите, за да избегне засилване на валутата си", коментира той.

Нуриел Рубини прогнозира, че девалвацията на валутата ще се разпространи и в Европа през следващата година. В тази връзка много експерти очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви допълнителни ходове за стимулиране на икономиката в началото на 2015 г.

"Първият засегнат от слабата йена ще бъде еврозоната, така че ЕЦБ ще трябва да прибегне до количествени улеснения", каза Рубини. "Примерът ще бъде последван от Швейцарската централна банка, норвежците и страните от Централна Европа", добави той.

Според икономиста златото ще продължи да бъде под натиск. "Засега Фед не предприема облекчаване, доларът се засилва. В даден момент обаче реалните лихвени ще отидат нагоре, така че всички от основните фактори по отношение на златото сочат, че то ще поевтинява", отбеляза още експертът.

Той прогнозира, че цената на благородния метал ще спадне до 1 000 долара за тройунция до края на 2015 г. спрямо текущите малко над 1 210 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
Все си мисля че ако ЕЦБ започне мащабно това упражнение с количествените улеснения, немците няма да го понесат и просто ще си върнат марката. Знам че сега на никого не му се вярва това някога да стане, но си е съвсем реална (английска) опция, след като решат че евросъюза е достатъчно сбъркана и ненадеждна структура без всякакво бъдеще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
При руснаците горките количествените улеснения дойдоха от само себе си .. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още