IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата е най-добре представящата се валута сред нововъзникващите икономики

Доходността по 10-годишните руски държавни ценни книжа достигна най-ниското си ниво от 2013 г. насам

20:31 | 13.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската рубла отново е най-добре представящата се валута тази година сред страните с нововъзникваща икономика, а доходността по 10-годишните руски държавни ценни книжа се понижи до най-ниското си ниво отпреди анексирането на Крим на фона на смекчената политика от страна на централната банка и възобновения апетит към риск, съобщава Bloomberg.

Рублата се отърси от понижаването на цените на петрола и се насочва към най-добрата си седмица от март насам, а доходността по 10-годишните държавни ценни книжа, известна като OFZs, достигна най-ниското си ниво от 2013 г. насам.

Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина даде допълнителен тласък на ралито на облигационния пазар миналата седмица, когато намекна по време на заседанието на банката, че е възможно по-голямо от очакванията понижение на лихвите.

„Вероятността да видим ниво на ключовата лихва под 6,5% нараства след срещата. В краткосрочен план това ще увеличи интереса към OFZs“, коментира Татяна Евдокимова, анализатор в Nordea Bank в Москва. Рубла Рубла

След като понижи ключовата лихва на трето поредно заседание до 7% миналата седмица, Руската централна банка вече не споменава неутрална лихва от 6%-7% в прогнозите си, намеквайки, че има пространство за ново понижаване.

Активите на нововъзникващите пазари получиха нов тласък в четвъртък, когато гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги обяви мащабни стимули, включително програма за изкупуване на облигации и понижаване на лихвата по депозитите.

Валутите на развиващите се страни отбелязват ръст за осми пореден ден в петък и са напът да запишат най-дългата си печеливша серия от януари 2018 г. на фона на растящия оптимизъм за разрешаване на търговския спор между САЩ и Китай.

Инфлацията в Русия се понижи тази година, което означава, че дори след три понижения на лихвите, реалните ставки в страната все още са сред най-високите на нововъзникващите пазари. Те предлагат едно от най-привлекателните равнища на възвръщаемост в света в момент, когато централните банки на останалите страни понижават лихвите.

„С положителната си реална доходност, отрицателен нетен дълг и бюджетен излишък рублата изглежда изключително привлекателна като „кери трейд“ (стратегия, при която инвеститорите използват нискодоходни валути като еврото за финансиране на инвестиции в по-високодоходни активи другаде – бел. ред.)“, казва Андрей Кошетков, анализатор в компанията Otkritie Brokerage.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
Boicho Popov
преди 4 години
Страните с нововъзникващи пазари са държави или територии в период на засилена индустриализация и бърз икономически растеж. Те заемат междинна позиция между високо развитите икономики на Западна Европа, Северна Америка и Япония от една страна, и най-слабо развитите икономики известни като "Третия свят" в Африка, Латинска Америка и Южна Азия. Най-големите нововъзникващи пазари понастоящем са Индия, Бразилия и Русия, които в последното десетилетие добиват популярност под съкращението БРИК (С Китай, чието място не е вече там)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 4 години
Беше ми интересно да разбера че рублата произхожда от страна с нововъзникнала икономика. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още