IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата поскъпва въпреки новите санкции

Високият основен лихвен процент на руската централна банка и строгият капиталов контрол са сред причините за възстановяването

21:23 | 07.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Курсът на рублата се повиши на валутния пазар въпреки планирания нов пакет от санкции от страна на ЕС. По този начин руската валута продължи възстановяването си от последните седмици. Така в четвъртък за един щатски долар се плащаха 79 рубли и обменният курс е приблизително на същото ниво, на което беше непосредствено преди началото на войната в Украйна - 78 рубли. Анализаторите изтъкват високия основен лихвен процент на руската централна банка, строгия капиталов контрол, както и излишъците в търговския баланс, дължащи се на все още възможния износ на енергия, която Европа продължава да купува.

След началото на войната в Украйна на 24 февруари курсът на рублата първоначално се срина, като на моменти за един долар се плащаха до 177 рубли. През последните седмици обаче обменният курс бързо се възстанови. След санкциите на западните индустриални държави срещу руската централна банка рублата вече не се счита за свободно търгуема валута. Въпреки това тя се търгува на валутния пазар с ограничения, което прави възможен обменния курс на рублата.

Валутният експерт Тата Госе от Commerzbank счита, че една от причините за възстановяването на рублата са високите лихвени проценти в Русия. В края на февруари централната банка на страната удвои основния лихвен процент до 20%. Освен това експертът на Commerzbank споменава пред N-TV за строгия контрол върху капитала. Централната банка ограничи износа на чуждестранна валута. Освен това санкционираните олигарси и компании не могат да прехвърлят пари от Русия в чуждестранни банкови сметки.

Анализаторите обаче обръщат внимание и на търговския баланс на Русия. „Търговският баланс би трябвало да се подобри след санкциите", казва Госе. Защото, макар че износът на руска енергия, като петрол и газ, все още е възможен, в същото време вносът на западни стоки е силно ограничен от санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дядка, икономическите санкции са чудесни и работят. Това, че не ви харесват на копейниците още повече доказват, че работят. А п Pocийка с келявата си икониика заемаща невероярните 1,5% от световната, ще предизвика глад, но само в собственото си население. А каиши ще опъваш само ти и себеподобните ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
otgorata
преди 2 години
Санкциите срещу страна като Русия са най-*** нещо, израз на безпомощност и безизходица. Русия ще предизвика световна инфлация и глад - това вече е налице, но тепърва ще опъвааме каиша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още