IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата потъва до най-ниските си стойности спрямо долара от март 2016 г.

На годишна база руската валута губи 19% от стойността си

12:26 | 10.09.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Руската рубла отбеляза поредно обезценяване спрямо долара, като в понеделник един долар се разменяше за над 70 рубли за първи път от март 2016 г. насам, оставайки под натиск от тревогите и несигурността заради американските санкции, съобщава Ройтерс.

При отварянето на пазара по-рано днес един долар се разменяше за 70,16 рубли, като по този начин годишните загуби за руската валута се увеличиха до 19%.

Руската централна банка ще заседава в края на седмицата по повод паричната политика на страната, а гуверньорът Елвира Набиулина заяви преди време, че има две основни възможности – запазване на досегашното ниво на основната лихва от 7,25% или увеличаване на лихвите.

И докато високопоставени руски представители продължават да упражняват вербален натиск върху централната банка напоследък, от институцията запазват мълчание.

Икономическият съветник на Кремъл Андрей Белусов заяви в понеделник, че евентуално увеличение на лихвите би било „силно нежелателно“, след като министър-председателят Дмитрий Медведев каза миналата седмица, че лихвите по кредитите в Русия трябва да бъдат по-ниски.

Пазарите и инвеститорите обаче смятат Елвира Набиулина за стабилен и независим управител на централната банка.

Спадът в стойността на рублата се очаква да има ограничено влияние върху експортно-ориентираните компании, които използват привликателно високите нива на чуждестранната валута, обменяйки приходите си от евро или долари в руски рубли за своите нужди на местния пазар като плащане на данъци във втората половина на месеца.

На капиталовите пазари руските акции останаха стабилни заради повишаването на цените на петрола, който формира голяма част от износа на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Магдалена
преди 5 години
Благодарим ви, че обърнахте внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
osoitza
преди 5 години
@Investor, четете какво пишете. Една рубла не се обменя за 70 долара а точно обратното....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 5 години
Русия страда, защото Руската централна банка работи без защита срещу щети. Ако не се допускаше тази грешка Русия нямаше да има сегашните дългове. В Русия не зачитат допусканата държавна грешка и щетите се уголемяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още