IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата продължава да укрепва след изявлението на Путин за плащанията по газа

Един долар се разменя за около 96 рубли, преди разпореждането на президента курсът бе над 100 рубли за долар

17:00 | 24.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В четвъртък рублата се повлия благоприятно от указанието на руския президент Владимир Путин Русия да доставя природен газ на някои държави само срещу заплащане в рубли. Сутринта един долар струваше около 96 рубли. Преди разпореждането на Путин от сряда един долар все още струваше повече от 100 рубли.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари обменният курс рязко се понижи. Понякога за долар трябваше да се платят почти 160 рубли. В сряда Путин обяви, че доставките на газ за страни, които Русия определя като „неприятелски държави", ще се фактурират само в рубли. Засегнатите държави включват България и всички останали държави от Европейския съюз (ЕС), както и САЩ, Канада и Великобритания. И дори Япония. Правителството и централната банка на Русия получиха една седмица, за да вземат решение относно условията за преминаване към новата валута на плащания.

Анализаторите на германската Dekabank смятат, че ходът на Русия е безсмислен от икономическа гледна точка. Вероятно в крайна сметка това е опит да се принуди ЕС да подкопае собствените си санкции. „Понастоящем подобни плащания са трудно осъществими поради санкциите. Западните страни до голяма степен блокираха руските валутни резерви, съхранявани в чужбина. Освен това редица руски търговски банки бяха изключени от информационната система Swift, която е важна за международните плащания“, казват те, цитирани от N-Tv.

Валутният експерт Улрих Лойхтман от Commerzbank обаче посочва, че не всички руски банки са изключени от Swift. Така че купуването на рубли за плащане на сметката за газ със сигурност е възможно. „За да се сдобие с рубли, не е нужно да се нарушават санкциите“, казва той.

Този ход на Путин вероятно има за цел и да подкрепи поевтиняващата рубла. Заплащането на доставките на газ в руска валута ще увеличи търсенето на рубли, което ще подкрепи обменния курс на рублата, коментира експертът Керстин Хотнер от инвестиционната къща Vontobel. Понастоящем около 60% от доставките на руски газ се плащат в евро, а 40% - в щатски долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още