IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния запази най-високата лихва в ЕС заради засилващия се инфлационен натиск

През юни цените на потребителските стоки в северната ни съседка нараснаха с най-бързия си темп от година и половина

16:29 | 06.08.21 г.
<p>
	Гуверньорът на Румънската централна банка Мугур Искареску ще представи нови прогнози за инфлацията идната седмица.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Гуверньорът на Румънската централна банка Мугур Искареску ще представи нови прогнози за инфлацията идната седмица. Снимка: Bloomberg LP

Румъния запази най-високата лихва сред страните членки на ЕС, след като предпазливостта на ръководителите на централната банка заради заплахата от делта варианта на COVID-19 надделя над притесненията от ускоряването на инфлацията.

Ръководителите на Румънската централна банка решиха да запазят ключовата лихва на ниво от 1,25% за четвърти пореден път в петък, отговаряйки на очакванията на всички икономисти, участвали в допитване на Bloomberg.

Но след като цените на потребителските стоки нараснаха с най-бързия си темп от година и половина през юни, централната банка може скоро да последва близките Унгария и Чехия и да повиши лихвите. До момента тя разчиташе на средства от финансовата система за смекчаване на ръста на цените, притеснена от рисковете за икономиката в момент, когато ваксинациите срещу коронавирус изостават от графика. Румъния Румъния

„Настоящият сценарий показва по-висока годишна инфлация през идните две години, като индикаторът отново беше ревизиран значително нагоре в краткосрочен план и в по-малка степен в края на прогнозируемия хоризонт“, съобщи централната банка в комюнике.

Гуверньорът Мугур Искареску, който възприе по-агресивен тон през последно време, ще представи нови прогнози за инфлацията идната седмица.

„Централната банка признава, че има ръст на цените и новите прогнози за инфлацията вероятно ще покажат по-висока траектория на индекса на потребителските цени до края на тази година и през 2022 г.“, коментира Йоан Минку, икономист в BRD-Groupe Societe Generale.

Контролът върху ликвидностите е „предпочитаното оръжие“ на банката в момента, допълва Минку и прогнозира повишаване на лихвата с 25 базисни пункта през първото тримесечие на 2022 г.

Ако Румъния успее безопасно да премине през следващата фаза на пандемията, има възможност за затягане на паричната политика. Очаква се икономиката да нарасне с един от най-бързите темпове в Европа тази година. Инфлацията вече надминава официалния целеви диапазон.

Но в исторически план централната банка е предпазлива да не тласне лихвите твърде далеч над равнището в еврозоната заради опасения от дестабилизиране на националната валута и привличане на спекулативен капитал.

В същото време вирусът е най-големият проблем. В момент, когато делта вариантът е доминиращ в Европа, Румъния е ваксинирала едва пет милиона души от 19-милионното си население – цел, която постигна с два месеца закъснение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още