IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира да забрани продажбата на биткойни за физическите лица

Заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев заяви, че биткойнът наподобява „високорискова финансова пирамида“

17:27 | 30.08.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският заместник-министър на финансите Алексей Моисеев заяви, че биткойнът наподобява „високорискова финансова пирамида“, като в същото време се планират регулации, които потенциално могат да забранят продажбата на криптовалутата за обикновените инвеститори или физически лица, съобщава Cryptocoins News.

В телевизионно интервю с руската телевизия Россия 24 Моисеев коментира предложените регулации върху биткойна в Русия, идеята за които бе представена отново от него още през април. Руската държава обмисля регулации и ефективна законосъобразност на биткойна, заяви представителят тогава, за да следи трансакциите с биткойни в страната.

По време на интервюто тази седмица Моисеев обаче заяви: „Има една гледна точка, според която криптовалутите като биткойна представляват финансова пирамида. Трудно е да се спори с подобна позиция. Такива инвестиции са високорискови. Това определя нашия подход към регулирането им“.

Планираните регулации може да позволят „само на квалифицирани инвеститори да купуват и продават [биткойни] на борсата“, каза Моисеев. Квалифицираните инвеститори ще включат частни инвеститори, заяви той, допълвайки, че финансовото министерство обсъжда с централната банка на Русия и Фондовата борса на Москва регулациите на биткойна.

Моисеев поведе усилията за забрана на биткойна в Русия още през 2014 г., като финансовото министерство представи проектозакон пред парламента, който предвиждаше глоби и дори затвор до 7 години за руснаците, които се занимават с биткойни. Законопроектът обаче не продължи напред, като редица руски министерства, включително на правосъдието, не дадоха съгласието си за проекта. Законопроектът падна тази година, като властите решиха, че биткойнът не представлява заплаха.

„Сега хората го правят на собствен риск и опасност, те нямат съдебна защита“, заяви Моисеев по отношение на липсата на мерки за потребителска защита за купувачите на биткойни в страната. Предполагаемо именно това е достатъчно добра причина руското финансово министерство да забрани продажбата на биткойни на физически лица като цяло.

Моисеев заяви още, че използването на криптовалутата в незаконни операции се е увеличила в Западна Европа и Русия. Въпреки липсата на каквито и да е обективни доказателства Моисеев каза още, че руският финансов надзорен орган „винаги ще знае кой продава и кой купува биткойни“, когато новите правила влязат в сила. „Защото сега има прецедент, при който се перат пари чрез покупката и продажбата на биткойни. Това трябва да спре“, добави Моисеев.

Зам.-председателят на Руската централна банка Олга Скоробогатова също публично е коментирала регулирането на дигиталните валути, например биткойна, като „дигитална суровина“, която да бъде облагана. Банката разработва и собствена национална дигитална валута, базирана на блокчейн технологията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
абе там малко като забранят нещо значи забрана, не е като при нас разрешение .... :)) , а тези когато забраняват нещо значи имат едно наум специално за този биткойн, китайците също не искат да им обират хората и изнасят парите извън държавата, защото знаят кой го е създал това нещо, знаят кой го контролира, повече нема смисъл да го обсъждаме ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Еми много ясно, ще си пуснат хората дигитална рубла, няма с биткойни да се занимават. То до къде ще стигнем, ако сулю и пулю валути тръгнат да правят?Хода им е напълно резонен - ако стане бела, да не се опарят обикновените хора. Ние от своя страна, като напреднала държава можем да се откажем от лева и направо да въведем биткойна, щото нали това е бъдещето на глобализма - криптовалута неподконтролна на никоя държава :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
индианеца
преди 6 години
Министър Моисеев току що гарантира високо търсене на биткойн в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Даже не дочетох статията. Да разбирам, че физическите лица няма да имат достъп до биткойни, но държавата ще може да плаща с тях на хакери по американските сървари. Само дето полевия руснак е много по-интелигентен от регулациите на Моисеев и ще ги прескочи, като Путин президентските избори :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Само това, че криптовалутите махат т.нар. "middle-man" бърка достатъчно в дупарките на банките. Понеже, о изненада, те са посредника в случая :D Нека нито ги отричаме, нито да надуваме допълнително балона. По-скоро криптовалутите ще победят по точно тази причина, но няма да е никоя от сегашните. Просто все още системите имат известни недостатъци за да станат достойна алтернатива. Но това е въпрос на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Началото на края на всички криптореволюционери и пролетарии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Тоя май иска да е по-католик от папата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
аре боц в дупарката с тая електронна измишльотина ..... :)) китайците нема изостанат ми се струва и тогава балона отиди ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още