IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия подновява натиска върху износителите за продажби на валута

B момента има мониторинг на дневна база, посочва представител на добивната компания АЛРОСА

11:07 | 24.08.15 г.
Русия подновява натиска върху износителите за продажби на валута

Руското правителство е подновило натиска върху износителите да продават чуждестранна валута в опит да се предотврати глобалната пазарна турбуленция и нови тежки разпродажби на рублата, пише Financial Times.

По време на срещи и разговори на 19 август Руската централна банка, представители на правителството и служители в държавните и частните фирми са обсъдили кога и колко от доларовите приходи да бъдат превърнати в рубли, съобщиха официални лица.

"B момента има мониторинг на дневна база", казва представител на добивната компания АЛРОСА. По думите на близък до Роснефт източник пък държавната петролна компания е заявила, че "продажбите на чуждестранна валута се осъществяват под директен контрол от страна на правителството".

Министър-председателят Дмитрий Медведев потвърди, че правителството отново е фокусирало вниманието си върху износителите. По време на посещението си в спорната територия на Курилските острови в събота той обеща, че в средносрочен план рублата ще бъде "върната" до нивата, при които се търгуваше преди последните тежки разпродажби.

"Разбира се, ние, имам предвид правителството, също ще помогнем на централната банка в получаването на допълнителни входящи потоци в чуждестранна валута", посочи Медведев, цитиран от руските информационни агенции. "Вярвам, че ще има скоро допълнителни разпродажби на чуждестранна валута от нашите износители, което ще се почувства в обменния курс на рублата".

Ходът на властите в Москва е реакция на драматичния спад на рублата в края на 2014 г. Тогава руската валута за кратко се обезцени до цели 80 за долар, като централната банка и висши служители от кабинета на Медведев наблюдава валутните операции на големите износители на дневна база. Надзорът бе част от пакет от мерки, които Москва приложи, за да се справи с кризата без капиталов контрол.

Въпреки това анализаторите смятат, че този инструмент сега може да има само ограничено въздействие. По думите им руската валута най-вероятно ще попадне под неизбежен натиск поради значителните разпродажби в повечето нововъзникващи пазари.

Още за валутните пазари можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още