IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия понижи основната лихва с един пункт до 14%

Свиването на ставката е второто от началото на годината

12:52 | 13.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия понижи основната лихва с един пункт до 14%

Централната банка на Русия се възползва от периода на стабилизиране на рублата, за да осъществи допълнително намаляване на основния лихвен процент – със 100 базисни пункта до 14 на сто, предава Financial Times.

Намаляването на ставката е второто от страна на институцията след рязкото покачване от 10,5 до 17 на сто в средата на декември, което бе възприето от много експерти като отчаян опит за стабилизиране на руската валута.

Централната банка отново влезе в светлината на прожекторите в края на януари, свивайки основната лихва с 200 базисни пункта, което отново доведе до рязко разместване на пластовете на валутния пазар.

Днешният ход от централната банка бе до голяма степен очакван от икономистите на фона на намаляването на напрежението между Москва и Запада във връзка със ситуацията около Украйна.

Рублата се стабилизира през последния месец в сравнение с драматичните ѝ спадове в края на миналата година, когато опасения относно ефекта от рязкото понижение на цените на петрола и западните санкции върху руската икономика достигнаха връхната си точка.

Непосредствено след оповестяването на решението на Централната банка на Русия рублата поскъпва минимално спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още