IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия понижи отново основната лихва - до 8,5%

Kлючовата лихвена ставка e понижена за четвърти път от началото на годината

21:44 | 15.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ръководителят на Руската централна банка Елвира Набиулина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ръководителят на Руската централна банка Елвира Набиулина. Снимка: Ройтерс

На своето заседание в петък Централната банка на Русия (РЦБ) понижи основния си лихвен процент с половин пункт до 8,5% и посочи, че спадащата инфлация в страна може да доведе до по-нататъшно съкращаване на лихвените  стави през настоящата година.

Бордът на директорите на банката взе решение да намали основната лихва до 8,5% от 9,0%, понижавайки ключовата си лихвена ставка за четвърти път от началото на годината. 

Решението на РЦБ беше очаквано от участниците на финансовите пазари, като единствените различия бяха свързани с това дали лихвата ще бъде намалена с четвърт или с половин процентни пункта, предаде Ройтерс.

Бордът на директорите отчита, че по-бързото от очакваното забавяне  на потребителската инфлация е водеща причина за днешното решение за поредно  понижаване на основната руска лихва.

Според банката рязкото намаляване на инфлацията, която в началото на 2015-а  година беше цели 17%, проправя пътя за по-нататъшно понижаване на лихвите и през  следващите две тримесечия (последното тримесечие на тази и първото тримесечие  на 2018 г.) с оглед на риска инфлацията да подмине целевото ниво от 4%  в средносрочен план. Трябва да се има предвид, че през август инфлацията в Русия удари постсъветско дъно от 3,3 на сто.

Същевременно централната банка направи солидна възходяща ревизия на  досегашните си прогнози за растежа на руската икономика. Цитирайки по-силното потребителско търсене, РЦБ вече очаква БВП на Русия да нарасне с между 1,7% и 2,2% през настоящата  година при предишна прогноза за доста по-скромна икономическа експанзия между  1,3% и 1,8%.

Следващото заседание на Руската централна банка е на 27 октомври.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още