IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предпазливо остави лихвите без промяна

Банката реши да запази референтния лихвен процент на 4,25%

19:30 | 23.10.20 г.
<p>
	<em>На снимката: Елвира Набиулина,&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

На снимката: Елвира Набиулина, Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската централна банка остави лихвите без промяна за второ поредно заседание, заемайки предпазлива позиция и оставяйки отворена вратата за по-нататъшно намаляване на ставката след изборите в САЩ, съобщава Bloomberg.

Бордът на директорите, воден от управителя Елвира Набиулина, реши да запази референтния лихвен процент на 4,25%, се казва в изявление на централната банка в петък.

Решението отговори на прогнозите на 34 от 40 анкетирани от Bloomberg икономисти, докато останалите очакваха намаление на ставката с 25 базисни пункта.

Перспективата за нови санкции, ако кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън спечели президентската надпревара в САЩ, допринесе за спада на рублата с 6,5% през последните три месеца, стеснявайки обхвата на Набиулина за намаляване на лихвените проценти и възстановяване на икономиката от криза, предизвикана от пандемията с COVID.

„Дали лихвеният процент ще бъде намален на последното заседание тази година на 18 декември до голяма степен зависи от това кой ще спечели президентските избори в САЩ “, коментира Пьотр Матис, пазарен стратег в Rabobank. Победата на демократичния кандидат Джо Байдън „ще ограничи възможността за намаляване на лихвените проценти през декември“, заяви той.

Говорейки в последния дебат преди гласуването на 3 ноември, Байдън предупреди, че всяка страна, която се намесва в изборите в САЩ, ще "плати цена", добавяйки, че е ясно, че Русия вече е замесена.

лихви лихви

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още