IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия сложи спирачка на лихвените съкращения

Централната банка обаче не отхвърля възможността за нови намаления в бъдеще

16:15 | 18.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руската централна банка постави на пауза политиката си за парично облекчаване, след като опасенията от нови санкции допринесоха за изненадващо ускорение на инфлацията. Въпреки това намаляването на лихвите все още е възможно на някоя от следващите срещи на регулатора на фона на забавеното икономическо възстановяване.

Основната лихва очаквано остава на ниво от 4,25%, се казва в изявление на централната банка от петък, цитирано от Bloomberg. Само четирима от 42 анализатори прогнозираха намаляване на лихвата, като останалите заложиха на това, че няма да има промяна, показва проучване на Bloomberg.

„Високият геополитически риск“ допринесе за отслабването на рублата, което разпали инфлацията заедно с повишеното търсене след края на блокадата заради коронавирусната пандемия в Русия, посочват от централната банка. Оттам очакват също така признаци, че икономическото възстановяване ще отслабне с времето.

„Ако ситуацията се развие в унисон с основната прогноза, то Руската централна банка ще разгледа необходимостта от бъдещо намаляване на основната лихва на бъдещите си срещи“, се казва в съобщението.

Гуверньорът Елвира Набиулина се присъедини към колегите си от развиващите се пазари от Бразилия през Полша до Индонезия, които също запазиха лихвите без промяна по-рано тази седмица на фона на знаци за ускорен ръст на цените. И макар руската икономика да се възстановява по-бързо от първоначално очакваното от мерките за борба с коронавируса, то това може да не продължи дълго.

„Формално централната банка остави вратичка за друго малко намаление, но тенденцията на инфлацията и обменните курсове ще й попречат да го направи“, посочва главният икономист на Renaissance Capital София Донетс.

След решението на централната банка рублата успя да задържи част от поскъпването си спрямо долара, но по-късно поевтиня до цена от 75,4619 рубли за долар. Доходността по 10-годишните руски държавни ценни книжа в рубли отбеляза спад от един базисен пункт до 6,16% - най-ниското ниво от седмица.

Руската валута загуби над 5% от стойността си това тримесечие – един от най-лошите резултати на развиващ се пазар. Причина са притесненията, че страната може да стане обект на нови санкции заради отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални и подкрепата на Кремъл за президента на Беларус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още