IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличи за трети път основната лихва и готви допълнително затягане

Основната лихва беше повишена до 5,5%, най-високото ниво от повече от година

16:52 | 11.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Русия осъществи третото си поредно увеличение на лихвените проценти и заяви, че ще е необходимо допълнително затягане на паричната политика, докато се опитва да контролира скока на инфлацията, съобщи Bloomberg.

Основната лихва беше повишена до 5,5%, най-високото ниво от повече от година. Ходът беше прогнозиран от 30 от 36-те икономисти, анкетирани в проучване на Bloomberg. Рублата се търгува на 10-месечен връх спрямо долара след рали тази седмица.

Инфлационният натиск от възстановяването от пандемията може да доведе до „по-съществено и продължително отклонение на инфлацията“ от целта на централната банка, се казва в изявлението на банката. „Това създава необходимостта от по-нататъшно увеличаване на ключовата ставка и на предстоящите срещи“, посочиха още централните банкери.

Гуверньорът Елвира Набиулина се опитва да се справи с нарастване на потребителските цени, което за първи път от повече от четири години доведе до годишна инфлация над 6%. Централната банка увеличи лихвените проценти със 125 базисни пункта от март, но предупреди в петък, че инфлацията няма да се върне към целта от 4% до втората половина на следващата година.

„Изявлението звучи много ястребово“, каза Татяна Орлова, анализатор в Oxford Economics в Лондон. „Само заради това изявление очаквам още едно увеличение с 50 базисни пункта на срещата през юли“, каза тя.

Годишната инфлация се е ускорила до 6,15% към 7 юни, според централната банка. Набиулина предупреди миналата седмица, че скорошните скокове на инфлацията се дължат на трайни фактори и заяви, че нарастващите инфлационни очаквания създават допълнителни рискове.

Икономиката се възстановява по-бързо от очакваното и ще се върне до предпандемично ниво през второто тримесечие, се казва в изявлението. Растежът обаче може да бъде задържан от бавните темпове на ваксинация и разпространението на нови щамове на вируса, предупреди още централната банка.

русия русия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още