IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия запази лихвите без промяна заради охлаждане на инфлацията

Централната банка ще оценява ефекта от предишните две увеличения на лихвите

14:33 | 08.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Руската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Руската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Руската централна банка запази основния лихвен процент без промяна след повишението през декември на фона на поскъпването на рублата и слабото потребителско търсене, които са ограничили ускорението на инфлацията, съобщава Bloomberg.

Основният лихвен процент в Русия остана на ниво от 7,75%, като този ход на централната банка отговаря на очакванията на икономистите, интервюирани от Bloomberg.

Банката ще взима последващи решения за основния лихвен процент, като вземе предвид дали увеличението на лихвите през септември и декември 2018 г. е достатъчно, за да може годишната инфлация да се върне към целта си от 4% през 2020 г., се казва в изявлението на Руската централна банка.

Сегашното решение на централната банка показва, че предишните две вдигания на лихвите са имали по-скоро превантивен ефект за стабилизирането на рублата и за охлаждане на цените при очакваното повишаване на ДДС.

Основната инфлация в Русия се е ускорила до 5% през януари в съответствие с прогнозите на централната банка, а основната инфлация изненадващо се е забавила, тъй като слабото потребителско търсене е сложило таван на ръста на цените.

Централната банка поддържа оценката си, че годишната инфлация ще достигне пика си през първата половина на тази година, достигайки 4% през 2020 г. Банкерите от централната банка ще имат време поне до април да оценят ефекта от вдигането на ДДС, който влезе в сила на 1 януари.

„От насоките, които дава банката виждаме, че значително се намаляват шансовете за увеличение на лихвения процент“, коментира Олег Кузмин, икономист в Renaissance Capital в Москва. Според него понижение на лихвите ще има не по-рано от началото на 2020 г., а увеличение няма да се види през тази година, освен ако няма нова порция санкции срещу страната.

Големият въпрос сега е дали трябва да се очаква по-високи лихви по-късно през годината, след като Руската централна банка внезапно промени курса си през миналата година. Гуверньорът Елвира Набиулина заяви, че централната банка не се намира в цикъл на затягане, но, че не изключва повишения през следващите месеци.

Според друго проучване на Bloomberg икономистите очакват основната лихва в страната да достигне 8% през второто тримесечие на тази година.

„Руската централна банка остави вратата отворена за евентуално повишение през март, посочвайки, че ще следи несигурността по отношение на ефекта от по-високото ДДС и нарастването на инфлационните очаквнания“, смята Скот Джонсън, икономист в Bloomberg Economics.

Друг основен риск по отношение на очакванията от страна на централната банка идва от заплахите от санкции от САЩ заради предполагаемо руско вмешателство в изборите. Дискусията около предложените рестрикции утихнаха във Вашингтон през последните месеци и това повиши доверието в рублата.

Банката предупреди, че геополитическите фактори могат да доведат до увеличаване на нестабилността на стоковите и финансовите пазари, което може да повлияе на рублата  и инфлационните очаквания.

Следващото заседание по паричната политика на Руската централна банка е насрочено за 22 март. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още