IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия запазва увереност в стабилността на рублата

Оставаме в готовност да се намесим на пазара, ако счетем това за необходимо, посочват от централната банка на федерацията

14:32 | 08.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия запазва увереност в стабилността на рублата

Централната банка на Русия не вижда рискове за финансовата стабилност, породени от волатилността на рублата, която е отчете значително изменение в последните месеци, заяви ръководителят на отдела по паричната политика на банката.

На 2 април рублата докосна ниво от 53,42 спрямо долара – най-високото равнище за руските пари след 26 декември 2014 г. От началото на април валутата добави повече от 8% спрямо зелените пари, пише MarketWatch.

Пред журналисти Игор Дмитриев отново подчерта, че централната банка все още запазва правото да се намеси, ако счете това за необходимо за стабилността на финансовата система.

През 2014 г. Руската централна банка изхарчи десетки милиарди долари в подкрепа на потъващата рубла, което изпрати международните резерви на страната до около 385 млрд. долара в началото на 2015 г. от над 500 млрд. долара година по-рано. За последно централната банка се намеси на валутния пазар през януари.

По думите на Дмитриев годишната инфлация в Русия ще спре ускоряването си през второто тримесечие, след като равнището през март достигна рекордните 16,9%.

По време на търговията в сряда един щатски долар се разменя за 53,609 рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още