IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската борса изкачи 6-месечен връх

Рублата също намери подкрепа, поскъпвайки до най-високото си равнище от януари насам

16:40 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската борса изкачи 6-месечен връх

Руските акции отскочиха до 6-месечен връх във вторник, след като президентът Владимир Путин поиска от горната камара на парламента да отмени правото на Русия да изпраща войски в Украйна.

Борсовият измерител MICEX нарасна до 1 506,66 пункта, постигайки дневно покачване от 1.37 на сто. Равнището е най-високото от 29 декември 2013 г.

Индексът затвори с ръст от близо 2,5 на сто в понеделник, надхвърляйки 1 400 пункта за първи път от средата на януари.

Същевременно руската рубла също намира подкрепа, добавяйки 0,99 на сто до 33,759 за долар. Резултатът е най-високият от 13 януари насам.

По-рано през деня Путин предложи на горната камара на руския парламент да отмени постановлението за използване на въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна, предава CNBC.

Руският президент посочи, че поддържа решението на украинския си колега Петро Порошенко за прекратяване на огъня. Той обаче предупреди, че без практически действия, насочени към началото на преговорен процес, планът на Порошенко за край на кризата в Украйна няма да е реалистичен.

В понеделник сепаратистки лидери в Източна Украйна се съгласиха да спазват прекратяването на огъня до 27 юни. "В отговор на едностранното прекратяване на огъня от страна на Киев се задължаваме да прекратим огъня от наша страна. Прекратяването на огъня ще действа до 27 юни", каза премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай.

Украинският президент Петро Порошенко представи миналата седмица плана си за мир, обявявайки едностранно прекратяване на огъня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още