IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка изненада пазарите с рязко увеличение на основната лихва

Стъпката е част от усилията на банката да удържи най-високото ниво на инфлация в страната от 2016 г.

15:38 | 22.10.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руската централна банка повиши рязко основния си лихвен процент до 7,5% в петък, като това е шестото увеличение на лихвата тази година. Стъпката е част от усилията на банката да удържи най-високото ниво на инфлацията в страната от 2016 г. насам и показва, че може да има още повишения, предава Ройтерс.

Решението за увеличение на лихвата със 75 базисни пункта предизвика рали при рублата, изненадвайки пазара, който очакваше средно централната банка да избере повишение от 50 базисни пункта, след като през септември вече добави 25 пункта.

„Ако ситуацията се развие в съответствие с основната прогноза, Руската централна банка оставя отворена перспективата за допълнителни увеличения на основния лихвен процент на следващите заседания“, каза банката в изявление, използвайки същата реторика от преди месец.

Централната банка повиши средната си прогноза за лихвата за 2022 г. до 7,3-8,3% от 6,0-7,0%, изпращайки ястребов сигнал към пазара и подкрепяйки рублата.

Стойността на рублата се покачи до 70 рубли за долар за пръв път от юни 2020, като малко преди решението на банката руската валута се търгуваше за около 70,50 рубли за долар.

Централната банка ревизира и прогнозите си и сега очаква инфлацията да достигне ниво от 7,4-7,9% през 2021 г. Предишните перспективи бяха за ускоряване на потребителските цени до 5,7-6,2% тази година.

Централната банка, която цели инфлация от 4%, заяви, че ръстът на потребителските цени към 18 октомври е бил 7,8%, но е напът да се забави до 4,0-4,5% през 2022 г.

Високото ниво на инфлация влошава жизнения стандарт и е едно от ключовите опасения сред домакинствата, което накара властите да предложат специално подпомагане, а това от своя страна може допълнително да засили инфлацията.

По-високите лихвени проценти помагат да се овладее потребителската инфлация, повишавайки разходите за кредитиране и привлекателността на банковите депозити.

По-високите лихви подкрепят и рублата, а очакванията, че цикълът от увеличение на лихвите е близо до пика си и в даден момент ще тръгне в обратната посока, може да привлече входящи потоци от чуждестранни средства към руските държавни облигации.

Следващата среща на централната банка е насрочена за 17 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ironhorse
преди 2 години
ФЕД и ЕЦБ си печатат парите, в които теглят заеми от пазара ...Руската ЦБ и Турската ЦБ има още да вдигат лихвите ... до посиняване.За мен САЩ и ЕС ще удавят в инфлация Света, после ще разсипят националните валути, и чак на края ще вдигнат лихвите за да загробят цели държави.Тази игра САЩ я играят сами след края на ВСВ поне четири пъти, като последно при Бил Клинтън. Сега залогът е още по-голям ... Не виждам какво може да ги спре ... Русия ... икономическо джудже ...Китай ??? По-скоро се притесняват от имплозия в Китай, ако рязко вдигнат лихвите ... та ще го душат бавно, както СССР 1.0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
kloynat
преди 2 години
poka4vaneto na lixvite varvi po med i maslo eee fed i (ЕЦБ) idva vashia red kolko li balona shte se cpykat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още