IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка може да предприеме още едно лихвено понижение

Регулторът ще бъде по-активен, за да стимулира руската икономика, смятат анализатори

12:45 | 09.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руската централна банка може да предприеме още едно лихвено понижение в размер на 100 базисни пункта (б.п.), смъквайки лихвата до 10% в петък, в опит да направи кредитирането по-достъпно на фона на забавеното потребителско търсене и паузата в инфлацията в страната, пише Ройтерс.

Седемнадесет от 26 анализатори, анкетирани от медията, очакват Русия да смъкне лихвата със 100 б.п. този петък (10 юни), когато предстои да приключи заседанието на централната банка.

"Централната банка ще действа по-активно в опит да стимулира икономиката до степента, която е възможна", казват анализатори от MKB Investments.

През февруари централната банка рязко повиши лихвения си процент до 20%, като оттогава ведомството на Елвира Набиулина започна постепенно да намалява показателя. Към момента финансовата институция одобри три понижения от по 300 б.п.

Инфлацията дава възможност за такива движения, докато икономиката се насочва към рецесия.

Годишната инфлация в страната се забави незначително до 17,35% в седмицата до 27 май спрямо нивото от 17,51%, отчетено по-рано. Резултатът все още е доста далеч от целевото равнище на банката, но цените са останали на стабилно равнище през седмицата, след като са отчели лек спад в предходния отчетен период.

Двама икономисти са на мнение, че няма да има промяна по параметрите на паричната политика, един очаква спад до 10,50%, а друг смята, че понижението ще е в размер на 75 б.п.

"Централната банка понижи достатъчно лихвата, че да си постави пауза", каза Наталия Орлова, главен икономист в Alfa Bank и един от тези, които смятат, че няма да има промени по показателя. Според нея продължителни лихвени понижения биха могли да навредят, тъй като може да накарат домакинствата и фирмите да чакат още по-ниски лихви, вместо да изтеглят заеми сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още