IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка: Няма риск от дефлация

Темпът на покачване на цените в Русия се забави през последните седмици, смятат от ръководството на финансовата институция

16:29 | 17.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руската централна банка може да използва стандартните инструменти за паричната политика, тъй като няма риск от дефлация. Такова мнение изрази заместник-гуверньорът на финансовата институция Алексей Заботкин в петък, цитиран от Ройтерс.

В последните седмици темпът на покачване на цените в страната се забави. Затова и ден по-рано гуверньорът Елвира Набиулина посочи, че  покачването, което се ускори през март след санкциите, наложени на Москва от Запада, се е забавило по-рязко от прогнозите на банката.

По време на ключовия ежегоден Икономически форум в Санкт Петербург Набиулина коментира  още, че икономическият спад на страната за 2022 г. също ще бъде по-слаб от очакваното.

Миналата седмица регулаторът частично отговори на очакванията, приемайки поредното понижение на основната си лихва, което обаче бе по-голямо от прогнозите на икономистите.

Тогава ведомството на Набиулина одобри лихвено понижение в размер на 150 базисни пункта (б.п.), с което основната лихва намаля до 9,50%, връщайки се до равнището си преди инвазията в Украйна.

Ходът се размина с очакванията на икономистите, които бяха за по-малко намаление в размер на 100 базисни пункта до ниво от 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още