IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка остави основния си лихвен процент без промяна

Миналия месец институцията понижи основната ставка за пръв път от близо година

15:37 | 29.07.16 г. 1
<p>
	Управителят на централната банка Елвира Набиулина. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на централната банка Елвира Набиулина. Снимка: Архив Ройтерс

Руската централна банка остави основния си лихвен процент без промяна, след като миналия месец го понижи за пръв път от близо година, съобщава Bloomberg.

Едноседмичната репо лихва остава на ниво 10,5%, което оправдава очакванията на 29 от общо 39 икономисти, анкетирани от агенцията. Останалите прогнозираха понижение с 50 базисни пункта.

„Руската централна банка ще обмисли възможността за допълнително понижение въз основа на оценките си за инфлационните рискове“, пише в изявление на институцията.

Въздържайки се от допълнително понижение на основната лихва, управителят Елвира Набиулина ще може да наблюдава последиците върху инфлацията от слабата рубла. Юли може да се окаже най-слабият месец за руската валута, след като цените на петрола се върнаха към нива малко над 40 долара за барел. 

Заседанието беше и шанс банката да демонстрира независимостта си, тъй като политиката й за свободно плаващ валутен курс беше оспорена миналата седмица, включително в изказвания на президента Владимир Путин.

„Аргументите в подкрепа на запазването на лихвените проценти без промяна са няколко: инфлация все още над 7%, още по-висок ръст на заплатите, бюджетна несигурност и отслабваща рубла“, казва Артем Акхипов, главен икономист за Русия в UniCredit Bank в Москва. „Прибързване с понижение на лихвите може да ограничи способността на централната банка да действа при следващи заседания“, допълва той.

След обявяването на решението рублата ограничи загубите и се търгува с 0,63% спад на ниво от 67,0210 рубли за долар към 15:00 часа българско време. Тя все още е шестата най-зле представяща се валута този месец, след като отслабна спрямо долара през осем от последните 10 дни. Руската валута поскъпна с около 10% от началото на годината, след като през 2015 г. поевтиня с около 20 на сто. Петролът се насочва към най-голямото си месечно поевтиняване от близо година.

Руската икономика постепенно излиза от рецесия и централната банка се фокусира върху инфлационните рискове. Поевтиняването на рублата усложнява задачата за овладяване на инфлацията до 4% през 2017 г., след като през юни тя достигна двойно по-високи нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още