IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка остави водещата си лихва на ниво от 7,25%

Банката запази прогнозата си за икономическия растеж за 2018 г. на равнище 1,5-2%

14:35 | 15.06.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската централна банка (РЦБ) остави водещата си лихва на равнище 7,25 на сто в края на заседанието на Съвета на директорите по въпросите на парично-кредитната политика, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

РЦБ прогнозира годишна инфлация в Русия от 3,4-4 на сто в края на 2018 година и краткосрочно повишение до 4-4,5 на сто през 2019 година преди да се върне на ниво от 4% в началото на 2020 г.  

„Годишната инфлация като цяло отговаря на очакванията на централната банка. През април и май годишният темп на растеж на потребителските цени остава 2,4%“, се казва в изявлението на регулатора, цитирано от tradingeconomics.com.

Инфлацията за групите продукти на основната потребителска кошница показва смесена динамика. От една страна, на фона на нарастващите цени на петрола в световен мащаб в съчетание с увеличението на акцизите в началото на тази година, цените на петролните продукти на вътрешния пазар отбелязаха осезаем ръст. Това допринесе основно за ускоряването на годишната инфлация за нехранителни стоки до 3,4% през май (спрямо 2,7% през април). Приетото решение за намаляване на акцизите за петролни продукти от 1 юни 2018 г. ще помогне за забавяне на растежа на цените за тази продуктова група до края на тази година. От друга страна, цените на плодовете и зеленчуците отбелязаха значителен спад, което доведе до забавяне на годишната инфлация на храните до 0,4% през май (срещу 1,1% през април).

Инфлационните очаквания на домакинствата и бизнеса отбелязват леко повишение, което е свързано главно с по-високите цени на бензина.

Руската централна банка понижи леко прогнозата си за ръста на БВП през първото тримесечие на 2018 г. до 1,3%. Това се дължи на по-слабото от очакваното повишение на капиталовите инвестиции, включително спад в строителството.

Прогнозата за БВП за цялата 2018 г. обаче се запазва без промяна до ниво от 1,5 – 2%. През 2019-2020 г. икономическият растеж ще остане близо до посочения рейндж. От централната банка обаче уточняват, че прогнозата може да бъде допълнително актуализирана, вземайки се предвид влиянието на новите фискалните мерки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още