IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка планира да спира търговията при срив на рублата

Гуверньорът на централната банка на Русия отказа без обяснения визитата си на Икономическия форум в Давос

18:39 | 21.01.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Московската фондова борса е разработила схема, която ще позволи на централната банка да спре валутната търговия при големи флуктуации в стойността на руската рубла. Това коментира управляващият директор на валутния пазар на Московската борса Игор Марич пред ТАСС.

Целта на схемата е да бъдат предотвратени резките колебания при търговията с руската валута.

Подобен механизъм има по отношение на търговията с ценни книжа на пода на борсата, уточнява Марич. При големи колебания в цената на акциите за 30 минути се спира търговията с тях, а постъпилите през това време оферти се обработват, след което ръководството на борсата определя единна цена, на която да се осъществява предложените сделки в периода, в който е била ограничена търговията с ценните книжа.

За разработването на схемата и за валутния пазар се заговори още през пролетта на 2015 г. Идеята беше изоставена временно, но от началото на тази година стойността на рублата отслабна заради резкия спад на цената на петрола на международните пазари.

От началото на годината стойността на долара се е повишила с малко над 12 рубли до 85,99 рубли за един долар. Единната европейска валута поскъпна с малко над 13 рубли до 93,70 рубли за едно евро, допълва още ТАСС.

Значителното поевтиняване на руската национална валута ще направи необходимо преразглеждане на макроикономическата прогноза и основните параметри в бюджета на Руската федерация през тази година.

Междувременно стана ясно, че гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина е отменила визитата си в Давос. Тя трябваше да участва в сесията "Дилемите пред глобалната задлъжнялост", която ще се проведе на 22 януари. От пресцентъра на банката са потвърдили информацията, но причината за отказа на гуверньора да пътува до швейцарския курорт не се споменава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Представени са лоши последици при условия ЦБ на Русия да не зачита наличие на сгрешена руска парична система.При наличие на тази държавна грешка Руската Цб не може да спаси от нарастваща опасност за катастрофална криза, тъй като причината не е в нейна компенетност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 8 години
"Целта на схемата е да бъдат предотвратени резките колебания при търговията с руската валута"Резките колебания са в резултат от ФИКТИВНИ СДЕЛКИ И КЪСИ ЗАЛАГАНИЯ осъществявани чрез международната платежна система за извършване на валутни разплащания SWIFT!ЕФЕКТА Е ПСИХОЛОГИЧЕСКИ !Резките колебания създават проблем на държателите на ценните книги печатани от ФЕД.В САЩ същите тези хартии са непзнти!ТОВА Е ЕЛЕМЕНТАРНА СХЕМА ЗА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ СЪС СОБСТВЕНА ВАЛУТА КЯТО Е ПРИЕТА ЗА СВЕТОВНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Не е тъй...едновремешната стока беше с много по високо качество .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
contra2
преди 8 години
Много правилно решение на Набиулина и всички около нея! Браво!!!! Първо ще " изолират" Русия от всички политически форуми, но щом въпросът опре до паричкитееее им, оооо, почват да точат зъби! Всеки, който е имал работа с руски спортисти, знае много добре, колко старателно са покрити преди състезания те! Чудесно, сега западняците да се чудят, какво ще правят руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 8 години
ФАКТ, може би защото преди бяха за долари, а сега са за левове :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
и шоколадовите яйца не са каквито бяха :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
khao
преди 8 години
помним, аз още подържам традицията като си купувам едно шоколадово яйце на нова година :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Кореком нема да има...онези години ги нема вече , като бамбините...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
misanthrope
преди 8 години
Ше я спре и ше забраи да я пусне ми се чини. Още малко и Кореком.А някои още помнят онези годиникогато днешните мадами бяха още бамбини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още