IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка свали основната си лихва до 11,5%

Сред причините са слабите инфлационни рискове и устойчивите рискове за значителен икономически спад

14:22 | 15.06.15 г.
Руската централна банка свали основната си лихва до 11,5%

Централната банка на Русия намали основния си лихвен процент по кредитирането с още 100 базисни пункта в понеделник до 11,5% спрямо досегашните 12,5%, позовавайки се на слабите инфлационни рискове и устойчивите рискове за значителен икономически спад, предава WBP Online.

"На фона на значителното свиване на потребителското търсене и поскъпването на рублата в периода февруари-май 2015 г. ръстът на потребителските цени продължи да се забавя", изтъкна институцията в декларацията, придружаваща решението.

"Предвид тези фактори годишната инфлация ще се забави до по-малко от 7% през юни 2016 г. до достигане на целта от 4% през 2017 г. Централната банка на Русия ще бъде готова да продължи свиването на основния си лихвен процент, след като растежът на потребителските цени отслабва допълнително в съответствие с прогнозата. Въпреки това потенциалът за разхлабване на паричната политика ще бъде ограничен от инфлационните рискове в следващите няколко месеца", добави банката.

Централните банкери вече смъкнаха основния си лихвен процент с цели 550 базисни пункта през 2015 г., след като кризата с курса на рублата от края на миналата година ги принуди да покачат рязко ставката до цели 17 на сто.

Междувременно покачването на потребителските цени спадна от върха си от 16,9% през март до 15,8% през май. Въпреки това БВП на Русия се сви с 4,2% на годишна база през април – най-големият месечен спад от 2009 г. насам.

Стабилизацията на цените помогна на руската икономика, която има постоянни проблеми главно в производствения сектор. Производственият PMI индекс спадна до 47,6 пункта през май от 48,9 пункта в предходния месец. Границата от 50 пункта разделя свиването от покачването на активността.

В последния си доклад за глобалните перспективи Международният валутен фонд посочи, че руската икономика ще остане в рецесия през 2015 г., макар и отчитайки по-слаб спад от очакваното. Базираната във Вашингтон международна организация вече очаква свиване в размер на 3,4% на руския БВП през тази година в сравнение с отстъплението от 3,8%, прогнозирано преди месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още