IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка търси начини за намаляване на корпоративния дълг

Съотношението на корпоративните заеми към БВП възлизаше на 32,1% в началото на 2019 г.

18:59 | 27.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Елизавета Данилиова. Снимка: Ройтерс</em></p>

Елизавета Данилиова. Снимка: Ройтерс

Руската централна банка разработва нови критерии за максимално ниво на дълга на местните компании, за да предотврати евентуален системен риск още в ранен етап, съобщи пред Ройтерс Елизавета Данилова, ръководител на отдела за финансова стабилност на банката.

Централната банка се стреми да укрепи стабилността на финансовия сектор, след като западните санкции и резкият спад на цените на петрола през 2014 г. предизвикаха бърз спад на стойностите на рублата. Това, от своя страна, увеличи тежестта на дълга на корпоративния сектор, особено след като множество кредити бяха деноминирани в чуждестранна валута.

„Трябва да има системни критерии, например съотношение на дълга на компанията към брутния вътрешен продукт, за да се идентифицират не само големите кредитополучатели за банките, но и да се открият проблеми в големите фирми, които могат да предизвикат системни рискове“, каза Данилова и добави, че през следващата година централната банка ще продължи да работи съвместно с търговските банки по създаването на конкретни критерии.

Данилова, която се присъедини към централната банка през 2009 г. като икономист и бе повишена в ръководител на отдела за финансова стабилност през 2018 г., каза, че решението дали да се прилагат такива критерии ще зависи от това дали изобщо и колко бързо се натрупват дълговете на големите компании.

Съотношението на корпоративните заеми към БВП възлизаше на 32,1% в началото на 2019 г. спрямо 30,8%, отчетени в началото на 2014 г. преди налагането на западните санкции срещу Русия. Въпреки това сегашното съотношение е по-ниско от отчетените в началото на 2016 г. 40,1%, сочат данните на централната банка.

Тя си поставя за цел да намали растежа на потребителските кредити чрез затягане на капиталови изисквания към банките.

„Това трябва да помогне за намаляване на ръста на потребителското кредитиране под 17,8% през тази година и до около 10% през 2020 г. в сравнение с отчетените над 20% за миналата година“, каза Данилова.

„Докато основните централни банки намаляват лихвените си проценти, за да стимулират икономическия растеж, инвеститорите търсят по-висока доходност и предприемат по-рискови стратегии. Руската централна банка, от своя страна, се фокусира върху поддържането на стабилността на вътрешната икономика и финансовия сектор“, добави Данилова.

Институцията, подобно на други централни банки, намали основните си лихвени проценти тази година, тъй като инфлацията се понижи под целта от 4%, но се очаква да завърши цикъла си от облекчения през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още