IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка взе мерки срещу пропадането на рублата

До края на септември е спряно закупуването на валута на вътрешния пазар

18:32 | 23.08.18 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Руската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Руската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Спадът на руската рубла до двегодишен минимум спрямо щатския долар, предизвикан от засилването на американските санкции, накара Руската централна банка (РЦБ) да реагира, за да спре поевтиняването й, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

В четвъртък  един долар се котираше за 69 рубли в сутрешната търговия - най-слабият курс на руската национална валута от април 2016 година, когато Русия изпадна в икономическа и финансова криза, предизвикана от западните санкции срещу Москва след анексирането на Крим, в съчетание със спада на цените на петрола. 

Веднага след днешния спад на рублата РЦБ реагира, като обяви спирането до края на септември на закупуването на валута на вътрешния пазар. Тези всекидневни операции, провеждани с цел да се смекчи ефекта от колебанията на петролния пазар, оказват натиск върху стойността на руската валута.

"Решението е взето, за да се засили предвидимостта на действията на валутните институции и да се намали силната променливост на финансовите пазари", уточнява РЦБ в сайта си.

Съобщението предизвика рязко покачване на рублата, която през последните седмици е поставена под двойния натиск на поевтиняването на валутите в нововъзникващите пазарни икономики поради турската криза и засилването на американските санкции срещу Москва.

Новите санкции на САЩ бяха обявени в началото на август и влязоха в сила вчера. Те са във връзка с отравянето с нервнопаралитичния газ "Новичок" на руския агент във Великобритания. САЩ наложиха тази седмица и санкции срещу две руски транспортни компании, обвинявайки ги в търговия със Северна Корея. Американската администрация обяви също така, че ще забрани износа за Русия на американски стоки, които могат да се използват за военни цели. Очаква се мярката да влезе в сила през текущата седмица.

Руската централна банка заяви още вчера, че е готова да се намеси в подкрепа на рублата.

Президентът Владимир Путин осъди санкциите като "контрапродуктивни и безсмислени", според комюнике на Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
то не се случва за сефте, чак толкова интересен не е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 5 години
Интересен подход. Изхвърлят амерските книжа, трупат злато и отказват да купуват зелено. Султана дали и той така ще направи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
pioner
преди 5 години
Икономическата част от спора между Русия и САЩ ще я реши Китай. Ако Тръмп продължи да натиска и китайците подкрепят решението на Русия да излязат от SWIFT и го направят заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Просто трябва да наложиш двете криви и тогава казвай че няма връзка между цената на нефта и курса на рублата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 5 години
Не може да се свърже цената на нефта с курса на рублата. Последната година цената на петрола растеше(поне с 50%) а рублата се повиши от 64 на 59(примерно) за долар, няма и 10 процента. Така че Путин трябва да забрави, че въглеводородите някога са били манна небесна за руската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още