IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка запази лихвите без промяна след предишния изненадващ ръст

От банката обаче подчертаха, че ускоряващата се инфлация ще изисква по-нататъшно увеличение на лихвите

14:54 | 26.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската централна банка запази основния лихвен процент в страната на ниво от 7,5% - ход, който се интерпретира като опит за задържане стабилността на пазарите, след като през миналия месец лихвата беше повишена изненадващо за първи път от четити години, съобщава Financial Times.

Централната банка заяви, че ситуацията на пазара се е стабилизирала, но подчерта, че ускоряващата се инфлация ще изисква по-нататъшно увеличение на лихвите. 

Инфлацията в Русия се забърза до 3,4% през септември най-вече поради увеличаващите се разходи за потребителски стоки, доближавайки целевата инфлация на централната банка от 4%. От регулатора очакват инфлацията да бъде между 5 и 5,5% през следващата година, преди да се върне към ниво от 4% до 2020 г.

В очакване на допълнителни санкции от страна на САЩ преди края на годината централната банка заяви, че има "висока несигурност по отношение на по-нататъшното развитие на външните условия и ефекта им върху цената на финансовите активи".

„Руската централна банка ще оцени необходимостта от по-нататъшно повишаване на основния лихвен процент, отчитайки инфлацията и икономическата динамика спрямо прогнозите, както и рисковете от външните условия и реакциите на финансовите пазари към тях", посочват още от финансовата институция.

Решението на централната банка е в съответствие с консенсусните прогнози на анализаторите, които дадоха като аргумент за запазването на лихвите стабилизирането на рублата през последните седмици и успокояването на притесненията, свързани с налагането на нови санкции от страна на САЩ към Москва, допълва Ройтерс.

Поевтиняването на рублата до нивата й от 2016 г. през август накара централната банка да предприеме стъпката към повишение на лихвите.

Следващата среща на Руската централна банка, която ще бъде последвана и от брифинг за медиите с гуверньора Елвира Набиулина, е насрочена за 14 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още