IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика ускори растежа си благодарение на Световното по футбол

По-силния темп на растеж се дължи основно на печалбите, реализирани от страна на хотелите, транспортния сектор и ресторантите

20:15 | 10.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

БВП на Русия расте с 1,9% на годишна база през второто тримесечие на 2018 г. спрямо предварителна оценка за ръст от 1,8% и след разширение с 1,3% през първите три месеца на годината, съобщава tradingeconomics.com.

По-силния темп на растеж се дължи основно на печалбите, реализирани от страна на хотелите, транспортния сектор и ресторантите благодарение на положителния ефект от провеждането на Световното първенство по футбол в страната. 

Освен това производствената и минната продукция се е увеличила с по-бързи темпове.

Секторът на услугите е допринесъл значително за растежа, тъй като е отчетено по-голямо увеличение в секторите „настаняване и хранене“ (с 6,9% спрямо отчетените 3,4% през първото тримесечие на годината), „транспорт и съхранение“ (с 3,9% спрямо 0,9% през първото тримесечие) и „финансови и застрахователни дейности“ (с 8,6% спрямо 5,9% през първите три месеца на годината).

В същото време обаче активността в сектора на недвижимите имоти отчита спад с 1,5% за периода април – юни, докато през първото тримесечие на тази година се наблюдаваше растеж с 3,9%. Строителната продукция нараства с 0,8%, като за сравнение през предходното тримесечие беше регистриран спад с 5,1%.

В рамките на индустриалната дейност продукцията се увеличава в промишлеността (с 2,8% спрямо 1,9% през първото тримесечие на годината) и в минната и добивната промишленост (с 2,6% спрямо 0,7% през първото тримесечие на годината).
 
Освен това, селското стопанство, горското стопанство и риболовът отчитат заедно ръст с 0,3% спрямо намаление с 0,1% през първите три месеца на тази година.

През първата половина на 2018 г. руската икономика се разширява с 1,7%, което е малко над регистрираните 1,6% през същия период на миналата година.

Прогнозата на Руската централна банка е, че растежът на БВП на Русия ще се движи в границите между 1,5 и 2% през третото и четвъртото тримесечие на годината. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още