IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската инвазия изтри близо 5 млн. работни места в Украйна

Конфликтът може да повлияе на пазара на труда в съседните на Украйна страни, както и в Централна Азия

12:47 | 12.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Около 4,8 млн. работни места са били загубени в Украйна от началото на руската инвазия в страната на 24 февруари, която наложи затварянето на бизнеси, ограничи износа и принуди милиони украинци да напуснат страната си, сочат данни на Международната организация на труда, цитирани от Ройтерс.

Загубените работни позиции, които в момента са с дял от около 30% от общата работна сила на Украйна преди инвазията, може да достигнат 7 млн., ако войната продължи, смята международната организация, откъдето допълват, че ако огънят се прекрати, 3,4 млн. работни места могат бързо да бъдат възстановени.

Войната може да доведе и до ръст в безработицата и в съседните страни, към които бягат украинските бежанци, а отделно може да повлияе на икономиките в Централна Азия, тъй като мигрантите в Русия губят работните си места и се завръщат у дома.

Войната принуди над 5 млн. души - основно жени, деца и възрастни хора - да избягат от Украйна, което може да доведе до спад на брутния вътрешен продукт (БВП) с поне една трета през 2022 г.

"Руската агресия в Украйна доведе до опустошителна хуманитарна криза, която предизвика най-бързото принудително движение на населението от Втората световна война насам", пишат експертите в доклада.

Съседните страни, като Полша и Румъния, приеха по-голямата част от емигрантите, от които 1,2 млн. са работили преди инвазията.

Един по-продължителен конфликт ще окаже устойчив натиск върху пазарите на труда и социалните системи в тези страни, като може да доведе до ръст на безработицата.

"Като хипотеза може да се каже, че прибавянето на тези бежанци към броя на безработните ще доведе до ръст на безработицата в Полша от 3% до 5,3%", пишат от международната организация.

Конфликтът може да се отрази и на Централна Азия, която силно разчита на паричните преводи на емигрантите, работещи в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още