IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската рубла продължава пропадането - с 15% спрямо долара*

Сряда е първата възможност за трейдърите в Русия да реагират на увеличаващите се негативни за рублата събития

10:53 | 09.03.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Руската рубла поевтиня силно спрямо еврото и долара, след като местната търговия бе възобновена за първи път тази седмица.

Валутата се понижи с 15% до 120,800 рубли за долар в сравнение със затварянето си в петък, когато Московската борса съобщи, че временно ще спре търговията. В офшорната търговия преди откриването индикативният спред между цената на купувача и цената на продавача беше 7,4% от цената на продавача, което предполага, че може да има малко реални сделки. Спрямо еврото рублата губи 9,05% до 129,765 рубли за едно евро, предава руската икономическа агенция РБК.

Сряда е първата възможност за трейдърите в страната да реагират на увеличаващите се негативни за рублата събития, които се развиха по време на удълженото затваряне.

Забраната на САЩ и Великобритания за внос на руски петрол увеличава тежестта на санкциите, наложени на Русия, а JPMorgan Chase & Co. и Bloomberg LP премахнаха руските активи от своите индекси. Moody's Investors Service и Fitch Ratings понижиха рейтингите по облигациите на страната.

През тази седмица рублата се търгуваше в диапазона между 111 и 177 рубли за долар, тъй като „търговците се опитват да определят цената на икономическия колапс на Русия по неликвиден начин", пише в изследователска бележка Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Руската централна банка вече предприе редица мерки в подкрепа на валутата. Тази седмица тя съобщи, че временно е забранила на банките да продават валута в брой на граждани, които все още нямат валутни сметки. Освен това руските граждани вече нямат право да теглят повече от 10 000 долара от сметки в чуждестранна валута съгласно ново решение на Руската централна банка. Плащанията се извършват само в долари, независимо от валутата, в която се съхраняват депозитите. Ако искат да изтеглят по-голяма сума, руснаците ще получават остатъка в рубли по официалния курс за деня.

Миналия месец банката увеличи основния си лихвен процент повече от два пъти до 20%.

В Азия рублата се срина до исторически минимум от 20,5718 за юан в сравнение с едва 13,2817 в края на февруари. През миналата седмица редица китайски банки преустановиха търговията с валутната двойка, а признаците за затруднения се проявиха в най-широкия досега спред между офертите.

Макар че настроенията към рублата остават силно негативни, почти 40-процентният спад на валутата през последния месец до сряда и рязко нарасналите разходи за къси позиции в нея предполагат, че има някаква перспектива за поне временно възстановяване, коментира Bloomberg.

„От гледна точка на спекулантите късите позиции в рублата сега биха могли да приличат на закъсняло пристигане на партито", казва Мат Симпсън, старши пазарен анализатор в City Index в Сидни. И на фона на опита на руската централна банка „да съживи търговията в страната, това е акт на доверие, който не е идеален за мечи сценарий", каза той.

*Към 10:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хахаа, рашистите само будите смях с лъжите си. Ама то кво да се очаква, след като топ кремълските мишoци лъжат като сиг.ани, днес оня с провисналите бузи лавров се изпепи, че рсаийка на била нападнала Украйна. Лъжата им е държавна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
буахахахахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
най-отдолу пиша за потвърждението на това от Виктория Нуланд на питането към нея в американския Сенат, Марко Рубио запитва. Ако не знаете кои са тези - питайте гугъла. Ако не знаете английски - помолете някой да ви превежда. Но САЩ не отричат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
кой си ти дето го казваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
ти си един обикновен, ама най-обикновен фашист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
крас
преди 2 години
НАПЪЛНО СИ ПРАВ , НО НЕ ЗАБРАВЯЙ ФАКТА КОИ СА ХОРАТА КОИТО УПРАВЛЯВАТ РУСИЯ И УКРАЙНА!!! В Русия това са хората на ХАБАТ с равина БЕРЛ ЛАЗАР под чийто контрол са и ПУТИН -ШАЛОМОВИЧ и МЕДВЕДЕВ - МЕНДЕЛЬ.!!!! В Украйна са техните колеги от ХАБАТ - ИГОР КОЛОМОЙСКИ и БОГОЛЮБОВ създали в ДНЕПРОПЕТРОВСК новата еврейска столица на хасидите.!!! Вижте изграденият от КОЛОМОЙСКИ и БОГОЛЮБОВ в ДНЕПРО еврейски МИНОР и синегогата "ЗЛАТНАТА РОЗА" !! УНИКАЛНИ СА!! В Днепро не се водят бойни действия и столицата на хасидите стои като остров на спокойствието в морето на водещата се война прочистваща от руснаци и украинци територията на бъдещият ХАЗАРСКИ КАГАНАТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
крас
преди 2 години
УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ЛИХВЕНИЯТ ПРОЦЕНТ НАЛОЖЕН ОТ РУСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ОТ 9 ПРОЦЕНТА ДО 20 ПРОЦЕНТА Е ТАКЪВ УДАР ЗА ЕДВА ПЪРХАЩАТА ОСТАНАЛА МАЛКА ЧАСТ ОТ РУСКАТА ИКОНОМИКА , КОЙТО ТЯ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ПОНЕСЕ. .Идеята са фалити на всичко руско което аще пърха и преминаването му в ръцете на банковия капитал.!!!!Големите руски банки са с блокирани капитали !!!! ПРАВОТО ДА ЗАКУПЯТ ЗАБРОЧНЕЛИТЕ СТРАТЕГИЧЕСКИ РУСКИ ПРОИЗВОДСТВА НА СУРОВИНИ ОСТАВА НА ЗАПАДНИ ФИРМИ И БАНКИ. ЩЕ ЗАЩИТИ ЛИ ПУТИН ИКОНОМИКАТА НА ДЪРЖАВАТА СИ , ИЛИ ЩЕ Я ОСТАВИ ДА БЪДЕ ОПОСКАНА ОТ ЗАПАДНИТЕ БАНКИ И ФИРМИ???? Залагам на второто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Лекувай се, не е срамно да потърсиш помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Valentin13
преди 2 години
Според руските военни в американски биологични лаборатории в Украйна са открити документи със заповед за спешно унищожаване на причинителите на чума, антракс, туларемия, холера и други опасни микроорганизми. Това е много по-опасно от Covid.. Това е глобален скандал, но "честните и неподкупни" журналисти от САЩ и ЕС ще направят всичко възможно или да игнорират, или да се подиграят на тази новина...Има информация, че белодробната чума се разпространява в Западна Украйна, каза в нашия поток военен експерт, микробиолог Игор Никулин:"Сега милиони украинци, които се втурнаха към Западна Европа, ще го донесат там. Това наистина ще бъде биологична бомба, с която светът не се е сблъсквал от дълго време."Той отбеляза, че специалната операция няма да приключи, докато руските войски не поемат контрола над всички лаборатории и атомни електроцентрали в Украйна: В противен случай задачата няма да бъде изпълнена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още