IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското производство се забави до 6-годишно дъно

Ако PMI индексът запази нивото си, то спадът на БВП през първото тримесечие вероятно ще е около 1,5%

10:14 | 04.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бизнес активността в руския сектор на услугите през февруари, изразена чрез PMI индекса на HSBC, намаля значително от 43,9 пункта през януари до 41,3 пункта, пише руският портал "Вести". Равнището е значително под границата от 50 пункта, разделяща увеличението на активността от забавянето.

"Данните за сектора сигнализират за намаляването на стопанската активност във всички области, с изключение на хотелите и ресторантите. По-голям спад е отчетен в транспорта, пощенските услуги и далекосъобщенията", посочиха експертите от HSBC.

Същевременно общият индекс на производството, който следи активността в производствения сектор и сектора на услугите на Русия, също спадна през февруари до 44,7 пункта. Нивото е най-ниското за последните почти 6 години (69 месеца). През януари бяха отчетени 45,6 пункта.

Според проучването за февруари новите поръчки за износ са продължили да намаляват, но тези за вътрешния пазар са отчели първото си покачване в последните три месеца.

Очакванията за перспективите през следващите 12 месеца като цяло остават песимистични за четвърти пореден месец през февруари, като в сравнение с януари резултатът от анкетата сред бизнеса показва сходен резултат.

Коментирайки резултатите от изследванията, главният икономист на HSBC за Русия и страните от ОНД Александър Морозов заяви: "Спадът в промишленото производство и обемите в сектора на услугите засягат повечето от подсекторите. Въз основа на историческата корелация между PMI индекса и БВП, руската икономика ще се свие с 1,5% през първото тримесечие на 2015 г., ако PMI индексът на съвкупното производство остане на това ниво и през март".

Въпреки това спадът в икономиката на Русия в момента е по-плавен, отколкото в периода на кризата от 2008-2009 г. Други важни икономически показатели, като промишленото производство, товарния транспорт, търговията на дребно и безработицата, също показват плавно навлизане на руската икономика в рецесия, а не рязък спад, твърдят експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 6
From Germany
преди 9 години
Чудо голямо. Русия има злато, сребро, платина, диаманти, нефт, газ, уран, плутоний, дървесина и най-важното - трева за пасене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още