IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на ЕЦБ потвърждава намерението си да прекрати паричните стимули

Въпреки това централните банкери признават, че налице са някои разочароващи данни

17:19 | 22.11.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) е наблегнало по време на срещата си през октомври, че остава необходимостта да затвърдят плановете за прекратяване на програмата за парични стимули въпреки предупрежденията за нарастващ риск за икономиката. Това става ясно от протокола от заседанието на Управителния съвет на институцията, провело се на 24-25 октомври, цитиран от Ройтерс.

Инвеститорите се съмняват в готовността на ЕЦБ да осъществи плановете си да спре покупките на облигации в края на тази година и да увеличи лихвените проценти след лятото.

По време на срещата си банкерите признават, че налице са някои разочароващи данни, но приемат, че все още се вижда икономически растеж и ускорение на инфлацията.

„Важно е да подчертаем, че икономическата информация, макар и някак по-слаба от очакваното, остава като цяло в съответствие с продължаващото мащабно разширяване на икономиката на еврозоната и постепенното забързване на инфлацията“, се посочва още в протокола.

Централната банка запази лихвите на рекордно ниските им стойности по време на срещата през октомври и потвърди намерението си да спре програмата си за изкупуване на облигации в размер на 2,6 трлн. евро в края на годината в светлината на по-високата инфлация.

Въпреки това в текста се посочва, че предвид са взети и предупрежденията за рискове от икономическо отслабване.

„Макар да имаше обширно съгласие, че към момента рисковете за растежа все още могат да бъдат счетени за балансирани като цяло, беше направена забележка, че редица аргументи сочат, че има опасност перспективата пред растежа да се снижи“, се казва в протокола.

По време на срещата макар и слабо е била засегната темата за нови целеви операции по дългосрочно рефинансиране, като матуритетът на последния кръг започва през 2020 г. В текста се посочва, че това може да се отрази върху ликвидността на банките.

Финансовите институции в еврозоната са взели сума в размер на 739 млрд. евро в рамките на последния пакет от целевите операции през март 2017 г. Досега 14,6 млрд. евро от тях са върнати, а матуритетът на останалата част се пада през 2020 и 2021 г.

Това може да създаде проблеми в страни като Италия, където банките дължат близо 250 млрд. евро в подобни инструменти на фона на нарастващи пазарни цени и неблагоприятна политическа обстановка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
al64ad
преди 5 години
всичко това не е "измислено" от ЕЦБ....А коментарите дали "номерът" ще мине втори път там откъдето е "франчайзингът" са много интересни ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
Mohave _
преди 5 години
Ако досегашните дългогодишни стимули не са постигнали траен ефект , и още преди оттеглянето им се наблюдава забавяне , то трябва да се преосмисли цялата политика на ЕЦБ. Като първо да се отчете грешката за прибягване към стимули и никога повече да не се повтаря .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още