IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на продажбите на дребно в България при стагнация за ЕС

Търговията на дребно в еврозоната отчете спад при очаквания за повишение

21:20 | 03.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в еврозоната се свиха изненадващо през август за втори пореден месец, докато в рамките на целия ЕС стабилизираха на нивото от юли, което е добър знак, че вътрешното потребление ще продължава да бъде важен генератор за икономически растеж в Европа през третото тримесечие. Продажбите на дребно в България обаче нараснаха за шести пореден месец, след като се свиха за последно през първите два месеца на годината, показват данни на Евростат, съобщава БНР.

Търговията на дребно в еврозоната се сви през август с 0,2% спрямо юли, когато се понижи с 0,6% при осреднени очаквания на финансовите пазари за повишение с 0,2 на сто. Това представлява свиване на продажбите на дребно за втори пореден месец. Влошаването се дължи на понижение с 0,6% при продажбите на автомобилни горива и с 0,3% на храни, напитки и тютюневи изделия, докато продажбите на нехранителни потребителски стоки останаха на нивото от предходния месец.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се ускори през август до 1,8% от 1,0% през юли (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,1%), докато участниците на финансовите пазари разчитаха на повишение с 1,7 на сто. Основен генератор на растежа при търговията на дребно на годишна база беше повишението с 2,9% при продажбите на нехранителни стоки и с 0,9% при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, докато при автомобилните горива беше отчетено понижение с 0,3 на сто.

В рамките на целия ЕС продажбите на дребно през август останаха на нивото от юли, когато се понижиха с 0,2%, докато на годишна база техният растеж се ускори до 2,4% от 2,0% през юли.

За разлика от по-слабите данни за ЕС и в частност за еврозоната, Евростат отчете поредно повишение на продажбите на дребно в България на месечна база и двойно по-силен растеж на годишна база.

През август търговията на дребно в нашата страна се увеличи с 0,5% спрямо юли, когато нарасна с 0,2 на сто, отбелязвайки подобрение за шести пореден месец. По този показател България споделя с Естония и Обединеното кралство деветата позиция сред всички 28 страни членки на ЕС.

В същото време растежът на продажбите на дребно в България на годишна база се ускори в края на лятото до 5,1% от 4,9% през юли, потвърждавайки наличието на устойчив растеж (на годишна база) за 23-и пореден месец. По-добро повишение на търговията на дребно през август е отчетено единствено в Ирландия (скок със 7,9%), Литва (със 7,4%), Унгария (с 6,8%) и Полша (с 6,5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 5
Sandy
преди 5 години
Поредните глупости на търкалета поръчани на корумпираните медии от управляващата мафия. В който и мол да влезете ще видите, че от 10 - 20 каси работят само по 2 - 3, а количките и кошничките почти празни, щот българина купува най - важните неща за деня, дори сега, когато надуха и инфлацията. Първо надуха цените на имотите до небето, сега и останалото, но идва и момента, в който в сила влиза девиза "За Бога не купувайте", нали знаете. Тогава и държава и бизнес ще се хванат за палците. Между другото на Терминал 2 продължават опашките, независимо от глупостите за цветя и рози в България изговорени от един *** селянин, който кат малък се хранил само с мас и картофи, а в последствие станал пожарникар, след което е пазел автомобилите на мафиотите от СИК и ВИС, когато са се събирали на купони, да ядат и пият, *** селянче отвън им пазел колите /справка Иван Славков/хи - хи. Порасна му работата, направи фигура като на бабаит, глава като на Тиква, стана генерал - шапшал, но пак си остана ***, с тая разлика, че вече не яде само мас, а и месо, тоест суджук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още