IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на активността на южнокорейските производители се е забавил през май

Производственият сектор на страната е останал оптимистично настроен въпреки свитата продукция и поръчки

11:27 | 02.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на бизнес активността в Южна Корея се е забавил през май, когато броят на новите поръчки се е свил поради връщането на строгите противоепидемични мерки в Китай, съобщи Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global се е свил от 52,1 пункта през април до 51,8 пункта през май, задържайки се на нивото над 50 пункта, разделящо ръста от спада. Показателят все пак остава над тази граница 20-и пореден месец.

Продукцията обаче е отбелязала най-голямото си понижение от пет месеца, а новите поръчки са намалели за трети пореден месец, въпреки че общият брой входящи поръчки е останал стабилен, благодарение на вътрешното търсене.

Подиндексът, измерващ натрупалата се работа, е записал най-голямото си увеличение от април миналата година, докато времето за доставка на производителите се е влошило най-силно от последните пет месеца.

"Проблемите със снабдителните вериги продължиха да ограничават растежа на активността и търсенето в производствения сектор", каза Усама Бати, икономист в S&P Global Market Intelligence. "Недостигът на материали и нарастващите разходи бяха влошени от забавянето в доставките на суровини, особено след повторното въвеждане на строгите противоепидемични мерки в Китай", допълни Бати.

Случващото се в Китай силно повлия на износа на Южна Корея, за която Пекин е най-големият търговски партньор. Скорошното разхлабване на мерките в страната обаче може да спомогне за постепенното възобновяване на търговията и на нормалния начин на работа на снабдителните вериги.

През май производителите в Южна Корея са запазили оптимистичните си възгледи за продукцията през следващата година, като нивото на оптимистичните нагласи се е възстановило след двумесечни спадове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още